BankNews.ro - The Business Republic

Oamenii nu vor mai uita nimic
IT&C | Data Publicarii: 08-05-2008

Memoria umana va functiona in mod similar motorului de cautare Google, gratie unor cipuri implantate in creierii indivizilor, noteaza Cotidianul.
 
Cu toate ca abilitatea oamenilor de a-si aminti evenimente petrecute in trecut este uneori impresionanta, de multe ori ea da gres si determina consecinte dintre cele mai grave. Erorile de memorie au dus, de-a lungul timpului, la cazuri mortale (6% dintre cei care isi pierd viata dupa ce sar din avion uita sa-si deschida parasutele), la probleme de casnicie (din cauza aniversarilor scapate din vedere) si la erori judiciare (ca urmare a marturiilor inexacte din instanta).

Solutia pentru corectarea memoriei umane imperfecte este dezvoltarea unor cipuri care sa fie implantate in creierii indivizilor, sustine Gary Marcus, profesor de psihologie la Universitatea New York, intr-un articol publicat in "The Telegraph".

Ele ii vor ajuta pe doritori sa-si scotoceasca prin memorii cu eficienta cu care Google scoate la suprafata informatiile disponibile pe Internet, fara ca asta sa le stirbeasca umanitatea indivizilor, transformandu-i in computere.

Abilitatea oamenilor de a gandi, a iubi sau a rade nu va fi afectata in nici un fel, dupa cum nici capacitatea memoriei fiecaruia nu va fi extinsa. Asta deoarece problema oamenilor nu este stocarea, ci accesarea informatiilor pe care le-au asimilat.

Diferenta dintre creierul unei persoane si un laptop este felul in care memoria este organizata. Computerele inventariaza toate informatiile pe care le stocheaza conform unui plan bine stabilit, fiecare bit fiind pozitionat intr-un loc anume. Oamenii nu au insa nici o idee unde exact le sunt stocate informatiile in creier, si astfel sunt nevoiti sa le acceseze cu ajutorul unor indicii care ii trimit catre ceea ce cauta, si nu pe baza unei harti clar trasate.

In mod normal, informatiile apar fara nici un efort in minte, insa problemele incep cand un acelasi set de indicii se refera la mai multe amintiri. Memoria unui individ este influentata de starea de spirit pe care o au atunci cand asimileaza ceva, de mediul in care se afla in acel moment, si chiar de postura corpului pe care o are atunci. Un studiu in acest sens sugereaza ca cei care invata un cuvant intinsi in pat, isi vor aduce mai bine aminte definitia lui cand se vor afla in aceeasi pozitie, decat atunci cand vor sta in picioare.

Pentru a depasi aceste impedimente, profesorul american planuieste sa implementeze in memoria umana un sistem de tip Google, motor de cautare ce combina cautarea bazata pe indicii cu cea care se sprijina pe adrese, specifica PC-urilor.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/17603_oamenii_nu_vor_mai_uita_nimic.html