BankNews.ro - The Business Republic

Scumpirea petrolului si ieftinirea actiunilor au depreciat dolarul pana la 1,5489 dolari/euro
International | Data Publicarii: 10-05-2008

Dolarul s-a depreciat masiv, vineri, ca urmare a ieftinirii titlurilor listate pe pietele de capital si a scumpirii record a petrolului, iar scaderea apetitului de risc a apreciat yenul cu randament mic, relateaza Reuters.

Indicele dolarului s-a depreciat cu aproape 0,5% fata de un cos alcatuit din sase valute principale, pana la 73,145 puncte.

Euro s-a apreciat cu 0,4% pana la un maxim al sedintei de tranzactionare, de 1,5489 dolari/euro, la diferenta de 2 centi fata de cotatia de 1,5284 dolari/euro atinsa inainte de conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) de joi.

Euro a continuat sa se aprecieze dupa castigurile inregistrate in sedinta anterioara de tranzactionare dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus ca presiunile inflationiste raman grija sa principala, fapt ce sugereaza ca BCE nu va cobori prea curand dobanda sa de politica monetara.

Pretul titeiului a urcat pana la aproape 126 dolari/baril, iar actiunile listate pe pietele europene de capital s-au ieftinit cu 1,7%, ca urmare a deprecierii titlurilor institutiilor financiare, in contextul in care compania americana de asigurari AIG a afisat pierderi trimestriale de 7,8 miliarde dolari, ca urmare a unor investitii legate de credite.

Pierderile trimestriale ale AIG au pus sub semnul intrebarii declaratiile de joi ale secretarului trezoreriei americane, Henry Paulson, care a spus ca este de parere ca turbulentele financiare "sunt mai aproape de sfarsit decat de inceput" si i-a determinat pe investitori sa renunte la activele mai riscante.

"Am asistat la o revenire a apetitului de risc la inceputul saptamanii, ca urmare a speculatiilor care indicau ca a trecut cea a fost mai greu din criza creditelor, dar tendinta s-a inversat, mai ales din cauza pretului petrolului si a ieftinirii actiunilor", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la Mizuho Corporate Bank, Hidetoshi Honda.

Scumpirea petrolului pana la un maxim istoric a exercitat presiuni asupra dolarului, in contextul in care investitorii au estimat ca pretul titeiului va inrautati consumul deja slab de pe piata americana, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17651_scumpirea_petrolului_si_ieftinirea_actiunilor_au_depreciat_dolarul_pana_la_1,5489_dolarieuro_.html