BankNews.ro - The Business Republic

Petrolul s-a scumpit pana la un nou record, de 126,98 dolari/baril
International | Data Publicarii: 14-05-2008

Pretul petrolului a crescut marti pana la un nou record, apropiat de 127 dolari/baril, dupa ce Iranul, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat ca studiaza un plan privind reducerea productiei de titei, consemneaza Reuters.

Anuntul Iranului survine in contextul in care se inmultesc semnalele ca scumpirea record a petrolului dauneaza natiunilor consumatoare.

Pretul titeiului tranzactionat pe piata americana a crescut cu 1,43 dolari/baril, pana la 125,66 dolari/baril, dupa ce a atins nivelul record de 126,98 dolari/baril. Petrolul Brent tranzactionat la Londra s-a scumpit cu 1,01 dolari/baril, pana la cotatia de 123,92 dolari/baril.

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a spus ca expertii studiaza o propunere privind scaderea plafonului de productie de titei a Iranului, potrivit agentiei de stiri semi-oficiale Fars, citata de Reuters.

"A existat o astfel de propunere si este in curs de revizuire de catre experti", scrie Fars, citandu-l pe Ahmadinejad, care a vorbit despre posibilitatea ca al patrulea producator de titei din lume sa isi reduca productia.

Ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari, declarase anterior ca Iranul face o analiza privind cantitatea de petrol pe care o produce, dar nu a fost luata nicio decizie cu privire la vreo schimbare.

"Suntem pe o piata in care orice indiciu de posibila scumpire chiar duce la scumpiri", a comentat, pentru Reuters, presedintele companiei Cameron Hanover, Peter Beutel.

Pretul titeiului a fost sustinut si de micsorarea rezervelor de produse distilate, cum ar fi motorina, dupa o intrerupere a productiei de la rafinaria scotiana Grangemouth.

Stocurile europene de produse petroliere distilate au scazut accentuat in aprilie, cu 1,4% fata de luna precedenta si cu 7,2% fata de aceeasi perioada de anul trecut, potrivit datelor companiei de monitorizare Euroilstock.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17729_petrolul_s-a_scumpit_pana_la_un_nou_record,_de_126,98_dolaribaril.html