BankNews.ro - The Business Republic

Bancpost a inlocuit cele mai multe carduri Millenium blocate cu altele de acelasi tip
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-05-2008

Majoritatea clientilor Bancpost cu carduri Millenium blocate dupa descoperirea fraudei au primit alte carduri in loc, iar acestea sunt de acelasi tip, in ciuda faptului ca, in afara acestui caz, banca nu mai emite astfel de carduri, a spus miercuri presedintele bancii, Mihai Bogza.

"Noi am blocat cateva zeci de mii de carduri, insa de la depistarea fraudei pana in prezent, cei mai multi dintre clienti au primit deja carduri care sa le inlocuiasca pe cele vechi. Bancpost nu mai emite carduri Millenium, dar pentru a nu prelungi procesul, cerandu-le clientilor sa opteze pentru un alt tip de card, le-am emis tot carduri de tip Millenium", a spus Bogza.

El a precizat ca pierderile directe din frauda se ridica la cel mult 300.000 de euro si ca banca urmeaza sa faca o evaluare a sumei totale cheltuite, care include si costurile pentru emiterea de noi carduri.

Numarul cardurilor de debit de tip Millenium emise de Bancpost si aflate in circulatie, in prezent, este de aproximativ 600.000, declarase Bogza la inceputul lunii, fara a mentiona numarul cardurilor implicate in posibila frauda.

El mentionase ca, dupa o verificare de catre banca, oricare dintre clientii pagubiti isi va primi banii inapoi.

Referitor la informatiile aparute in presa, potrivit carora frauda a fost determinata de o scurgere de informatii din interiorul bancii - seriile cardurilor fiind consecutive - si ca a fost planuita de doua grupuri din lumea interlopa, Bogza a spus ca Bancpost nu a primit acest gen de informatie de la Politie si a refuzat sa dea mai multe detalii despre felul in care banii au fost furati din conturile clientilor.

Surse judiciare declarasera marti, pentru NewsIn, ca cercetarile in dosarul fraudei depistate la Bancpost, la inceputul lunii mai, conduc anchetatorii spre lumea interlopa a Capitalei - la doua grupari, una coordonata de un clan renumit, iar cealalta cunoscuta pentru activitati de clonare a cardurilor.

Informatiile mai arata ca blank-urile folosite pentru clonarea cardurilor fraudate provin din Asia.

Printre clientii Bancpost cu cardurile blocate se numara aproximativ 100.000 de angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, precum si numerosi deputati, procurori si angajati ai ministerelor Transporturilor si Afacerilor Externe.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat, zilele trecute, pentru NewsIn, ca banca a descoperit tranzactiile suspecte la un interval de cateva ore de la realizarea acestora, in jurul datei de 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza a precizat ca, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar si de la bancomate din alte state decat Romania si Bulgaria.

Pe 2 mai, Bancpost a anuntat, printr-un comunicat de presa, restrictionarea cardurilor de tip Millenium.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17747_bancpost_a_inlocuit_cele_mai_multe_carduri_millenium_blocate_cu_altele_de_acelasi_tip.html