BankNews.ro - The Business Republic

OTP Bank a afisat un profit net in crestere cu 9,5% in primul trimestru din 2008
International | Data Publicarii: 15-05-2008

Banca Ungara OTP Bank a anuntat joi ca profitul net obtinut in primul trimestru din 2008 a crescut cu 9,5%, intr-o perioada in care dezvoltarea rapida a subsidiarelor din strainatate a compensat din plin dificultatile intalnite pe piata ungara, informeaza Reuters.

Profitul net al OTP a crescut la 55,34 miliarde forinti (224 milioane euro) in primul trimestru din 2008, fata de nivelul de 50,52 miliarde forinti obtinut in perioada similara din 2007.

Performanta a fost peste estimarile analistilor chestionati de Reuters, care mizau pe un profit net de 54,5 miliarde forinti.

Profitul net obtinut din dobanzi a crescut cu 12,6%, la 112,5 miliarde forinti, cu putin sub estimarile analistilor, care se asteptau la o performanta de 115,4 miliarde.

Activitatea de creditare s-a extins cu 31%, mai ales pe fondul extinderii pe plan extern dar si stabilitatii portofoliului de produse si a mentinerii la un nivel redus a provizioanelor de risc.

Insa in ciuda cresterii rapide, marjele de profit au scazut iar marja de profit din dobanzi s-a redus la 5,15%, fata de nivelul de 5,56% inregistrat in perioada similara din 2007, cu putin sub estimarile analistilor.

Divizia de baza a OTP, specializata pe operatiuni bancare, si-a majorat profitul cu 6,1%, depasind tinta anuala a companiei, pentru ca cererea pentru credite a ramas puternica.

In Rusia, unde OTP era asteptata sa raporteze o majorare masiva, de chiar 50% a profitului, rezultatele au fost sub asteptari, scazand cu 16% fata de anul precedent, banca estimand ca acest lucru este cazat de factori sezonali.

Insa in ciuda scaderii profitului, marjele de profit au crescut considerabil, raportul costuri-profit a scazut iar profitul net din dobanzi aproape ca s-a dublat, scrie Reuters.

La divizia sa din Bulgaria, DSK, cea mai mare subsidiara a bancii ungare, profitul net a crescut cu 44% datorita extinderii creditarii si imbunatatirii portofoliului, in timp ce in Ucraina, o alta mare divizia a OTP, profitul net a scazut cu 1,8%, din cauza cresterii provizioanelor.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17772_otp_bank_a_afisat_un_profit_net_in_crestere_cu_9,5p_in_primul_trimestru_din_2008.html