BankNews.ro - The Business Republic

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor electronice, amanat pentru 31 decembrie 2008
Diverse | Data Publicarii: 21-05-2008

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice va fi amanat a patra oara, pentru 31 decembrie 2008, urmand ca RA-APPS sa organizeze o noua licitatie pentru selectarea firmei producatoare, dupa ce caietul de sarcini va fi refacut, pentru a reduce costul realizarii pasapoartelor.

"Trebuie sa reluam licitatia in urma respingerii de catre CNSC a contestatiilor depuse de firmele care au participat la licitatia anterioara. Caietul de sarcini ar trebui sa fie refacut de o firma specializata, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%", a declarat secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca.

Guvernul urmeaza sa amane astfel, pentru a patra oara, data de punere in circulatie pasapoartele biometrice. Data stabilita initial a fost 1 ianuarie 2007, iar termenele ulterioare - 1 septembrie 2007, 1 ianuarie 2008 si  1 iulie 2008.

RA-APPS a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca doua firme - Royal Consulting S.A. si societatea poloneza Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych - incearca sa blocheze licitatia pentru producerea pasapoartelor electronice, prin contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in conditiile in care UE a solicitat Guvernului explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului electronic.

Potrivit reprezentantilor RA-APPS, Comisia Comunitatilor Europene de la Bruxelles a cerut explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului electronic, iar Guvernul, prin Departamentul pentru Afaceri Europene, a raspuns Comisiei ca are "o perspectiva clara si un calendar real cu privire la etapele procedurale care se impun pentru ca obiectivele urmarite de Regulamentul Consiliului sa fie atinse in practica intr-un termen scurt".

Potrivit unei informari a ministerului de Interne din luna martie a acestui an, la data de 23 iunie 2008 urma sa fie instalata aparatura necesara pentru "faza pilot" a proiectului, la 1 iulie sa fie eliberat primul pasaport biometric, iar la inceputul lunii decembrie sistemul urma sa emita acte in toata tara. Marius Tache, purtator de cuvant al ministerului Internelor, aprecia insa la acea vreme ca termenele preconizate ar putea fi decalate, avand in vedere modul in care se desfasoara licitatia.

Securitatea pasapoartelor este una din conditiile impuse de oficialii SUA pentru ca cetatenii romani sa poata calatori fara vize in Stalele Unite. O alta conditie este ca rata de respingere a vizelor sa fie sub 10%, in conditiile in care Romania are in prezent cea mai mare rata de respingere a vizelor dintre statele UE - 37,7%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17900_termenul_de_punere_in_circulatie_a_pasapoartelor_electronice,_amanat_pentru_31_decembrie_2008.html