BankNews.ro - The Business Republic

80% dintre firme au probleme la recrutarea personalului
HR/Cariere | Data Publicarii: 24-05-2008

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, la Arad, ca peste 80 la suta dintre companiile romanesti nu reusesc sa-si asigure resursele umane necesare desfasurarii activitatii.

Potrivit lui Nicolescu, firmele care activeaza in Romania nu reusesc sa-si asigure personal nici ca numar necesar, dar nici din punct de vedere al calificarii si competentei profesionale.

"Problema cea mai dificila in momentul de fata este cea a asigurarii resurselor umane necesare, atat cantitativ, cat si structural si calitativ. Peste 80 la suta dintre companiile din Romania, dupa cum arata o investigatie care s-a incheiat recent, nu reusesc sa-si asigure resursa umana necesara, nici ca numar si nici din punct de vedere al calificarii si competentei. Deci, daca nu luam niste masuri hotarate pe acest plan, riscam ca resursa umana sa blocheze trendul ascendent al economiei Romaniei", a declarat Ovidiu Nicolescu.

In opinia presedintelui CNIPMMR, in ceea ce priveste deficitul de forta de munca trebuie actionat pe doua planuri. "In primul rand, trebuie sa actionam pentru introducerea in circuitul economic a resurselor umane nefolosite, deoarece 50 la suta din populatia Romaniei traieste in mediul rural si are un grad de ocupare de 30 la suta. Aceasta populatie trebuie sa fie pregatita, sa se creeze niste sisteme de transport si de cazare in asa fel incat sa folosim peste 500.000 de persoane care provin din mediul rural, care au intre 20 si 50 de ani si care muncesc numai 30 la suta din timp", a afirmat Nicolescu.

Acesta a mai spus ca, in cazul in care din Romania nu se poate asigura forta de munca, trebuie atrase resurse umane din alte zone. "Nu trebuie atrasa forta de munca neaparat din extremul Orient, pentru ca sunt tari in jurul nostru care au excendent de forta de munca, numai ca trebuie sa avem o politica rationala de atragere. Adica, cei pe care ii vom atrage sa ramana la noi, nu dupa ce au facut un scurt stagiu sa mearga inapoi in Uniunea Europeana. Am putea atrage forta de munca din Moldova, care are o rata ridicata a somajului, apoi Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina. Aici ritmul de dezvoltare este mai lent decat in Romania si am putea atrage resurse umane", a sustinut Ovidiu Nicolescu.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a mai declarat la Arad ca un alt element care provoaca greutati intreprinzatorilor este birocratia. "In Romania, 70 la suta dintre intreprinzatori constata o incetinire a functionarii administratiei centrale si locale, in principal din cauza perioadei preelectorale. Consecinta o reprezinta faptul ca un numar mare de firme au dat faliment. De exemplu, anul trecut, peste 30 de firme au dat faliment din cauza faptului ca o parte dintre institutiile de stat nu si-au platit contractele, la fel intamplandu-se si in cazul unor parteneri privati. Birocratia are nu numai efecte sociale, ci si efecte culturale si efecte economice negative profunde", a afirmat Nicolescu.

Conform lui Ovidiu Nicolescu, un element pe care l-au acuzat foarte multi intreprinzatori romani se refera la evolutiile economice monetare internationale, care tind sa diminueze investitiile din Romania. "Intreprinzatorii sunt profund nelinistiti de ceea ce se va intampla in lunile urmatoare. Si anul trecut, in Romania, au dat faliment peste 100.000 de intreprinderi mici si mijlocii, dar sansa a fost ca s-au creeat un numar mai mare decat cel al celor falimentate. Deci, fenomenul de falimentare este unul de moment, iar de cate ori au loc asemenea probleme in domeniul preturilor la utilitati, la combustibil, de cate ori bursele de marfuri se clatina pe plan international si national, de fiecare data cateva zeci de mii de intreprinderi se decapitalizeaza si unele dau faliment", a sustinut presedintele CNIPMMR.

Nicolescu a mentionat ca analizele realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania arata ca, in medie, gradul de capitalizare al unui IMM din Romania este la o sesime din gradul de capitalizare mediu la nivel european.

Ovidiu Nicolescu a participat, vineri, la Arad la Forumul National al IMM si Ziua Intreprinzatorilor, unde s-a facut un bilant al interprinderilor mici si mijlocii la un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17993_80p_dintre_firme_au_probleme_la_recrutarea_personalului.html