BankNews.ro - The Business Republic

Salariul mediu net si-a accelerat cresterea anuala la 24,4% in iunie si a ajuns la 1.273 lei
Economie | Data Publicarii: 05-08-2008

Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,4% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, pana la 1.273 lei (348 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor in industrie si in unele servicii, arata, marti, Institutul National de Statistica (INS).

Fata de mai, castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 25 lei (2%).

Castigul salarial mediu brut a fost in iunie de 1.738 lei (475 euro), cu 2% mai mare decat in luna precedenta.

Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii, de 9,7% in primele cinci luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 14,5% in iunie 2008 fata de a sasea luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 22,3% mai mare in iunie, mai arata datele INS.

In iunie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei, 188 euro).

Comparativ cu luna mai, salariul mediu net a crescut in luna iunie in majoritatea activitatilor economice.

Astfel, in activitatile posta si telecomunicatii, silvicultura, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, salariile au sporit cu 11% pana la 15%.

Cresteri salariale cuprinse intre 5 si 8% au fost inregistrate in domeniile sanatate si asistenta sociala, administratie publica, fabricarea substantelor si produselor chimice, posta si curierat.

Alte sectoare de activitate in care angajatii au beneficiat de cresteri ale salariului mediu net, in luna iunie, au fost: tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea produselor textile, invatamant, industria constructiilor metalice, unde s-au inregistrat majorari intre 3% si 5%.

Cele mai importante scaderi ale castigului mediu net au fost inregistrate in activitatea de intermedieri financiare, de 11,4%.

Alte scaderi, cuprinse intre 2% si 10%, s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun, cauciuc si mase plastice, hoteluri si restaurante, precum si in industria miniera si metalurgica, transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/19820_salariul_mediu_net_si-a_accelerat_cresterea_anuala_la_24,4p_in_iunie_si_a_ajuns_la_1273_lei.html