BankNews.ro - The Business Republic

Lexus, in topul celor mai fiabile automobile dupa trei ani de folosinta
Auto | Data Publicarii: 08-08-2008

Din fericire pentru cumparatorii de masini second hand, gasirea unui automobil de calitate a devenit un lucru simplu. Istoricul masinii stocat pe computerul de bord, certificatul de calitate dat inainte de vanzare, precum si studiile unor firme de rating auto independente, reprezinta suficiente surse pe care iti poti fundamenta alegerea.

Celebra companie de audit J.D. Power din Statele Unite a publicat un raport al celor mai fiabile masini dupa trei ani de folosire. Metodologia pe care s-a bazat cercetarea a fost chestionarea directa a propietarilor de masini, carora li s-a cerut sa raporteze toate tipurile de probleme pe care le-au experimentat in primii trei ani de la achizitie. La studiu au participat 52.000 de posesori de masini fabricate in 2005.

Principala concluzie a fost ca, fata de acum un an, fiabilitatea masinilor a crescut cu 5%, echivalentul indreptarii a 206 probleme la 100 de autovehicule, fata de 216 anul trecut.

Din cele 38 de marci supuse studiului (Acura, Audi, BMW, Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Ford, GMC, Honda, HUMMER, Hyundai, Infiniti, Isuzu, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Lincoln, Mazda, Mercedes-Benz, Mercury, MINI, Mitsubishi, Nissan, Pontiac, Porsche, SAAB, Saturn, Scion, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo), 27 si-au optimizat calitatea fata de anul trecut, iar din cele noua mari categorii de probleme structurate de J.D Power, doar doua nu au cunoscut nici o ameliorare: exteriorul vehiculului si sistemul de sunet.

Pe primul loc s-a clasat Lexus, varful de lance al constructorului japonez Toyota. Posesorii de Lexus au raportat 120 de probleme la un numar de 100 de masini, in scadere fata de anul trecut, cand s-au inregistrat 145 de probleme. Pentru Toyota e al 14-lea an consecutiv cand se afla pe prima pozitie prin una din marcile sale.

Lexus - Cea mai fiabila masina

Locul doi este ocupat de Mercury, brand detinut de Ford, urmat de Cadilac, produs de General Motors. Toyota este pe patru, castigand mai mult de jumatate din cele noua categorii. Pe locul cinci este Acura, brandul de lux al Honda Motor. Pe locul sase se afla o alta proprietate a GM, Buick, obtinand un rezultat mai slab decat cel de anul trecut.

Pe ultimul loc s-a clasat Land Rover, brand vandut de curand indienilor de la Tata Motors. Posesorii au raportat nu mai putin de 344 de probleme.

Saab, marca detinuta tot de GM, a rezolvat numarul cel mai mare de probleme: 254 din 319. Cele mai des intalnite neajunsuri au fost legate de zgomotul la frecarea cu aerul, urmat de cel facut de frane, directia imprecisa, defectarea indicatoarelor din bord si aburirea geamurilor.

Studiile facute de J.D. Power sunt atent privite de producatorii de automobile si adesea folosite ca instrumente publicitare. Opinia unui posesor de autoturism, dupa trei ani de folosire, poate avea o influenta majora in decizia de a-l achizitiona sau nu.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/19918_lexus,_in_topul_celor_mai_fiabile_automobile_dupa_trei_ani_de_folosinta.html