BankNews.ro - The Business Republic

Rothschild: Cumpara doar cand vezi sange curgand pe strada!
Afaceri | Data Publicarii: 12-08-2008

Aceste cuvinte ii sunt atribuite baronului Rothschild care in secolul al XVIII-lea a pus bazele unui adevarat imperiu financiar. Rothschild a realizat cele mai mari profituri in momentele extrem de tensionate si nesigure, precum batalia de la Waterloo. Fraza originala se crede a fi fost "Cumpara acolo unde vezi ca e sange pe strada, chiar daca este sangele tau".

Rothschild nu este singurul care s-a calauzit dupa principiul potrivit caruia cele mai bune oportunitati de afaceri sunt acolo unde lucrurile sunt agitatate. Exemplul sau a fost urmat, peste generatii, de Warren Buffet. El a inteles ca pe o piata in care exista un consens general vei plati pretul cel mai mare. Altfel spus, daca toti sunt de acord in privinta unei decizii de investitie, atunci sigur acea investitie se va dovedi nerentabila.

Castigator va fi, in schimb, cel care nu procedeaza ca restul, cel care nu da crezare "multimii" si devine atent cand actiunile unei companii scad. A inota impotriva curentului s-a dovedit de prea multe ori o tehnica eficienta in "marea" capitalista pentru a nu fi luata in calcul. Cu cat valurile sunt mai mari, cu atat vor fi mai multi cei care isi vor pierde orientarea si vor intra in panica. De aici marea sansa a inotatorului calm.

"Potrivnicii" si-au facut marile averi in perioade precum caderea bursiera din 1987, cand indicele Dow s-a prabusit intr-o singura zi cu 22%. Sau in 1973-74, cand criza petroliera a dus la o scadere a pietei de capital de 45%. Sau in septembrie 2001, cand atacul terorist a generat o scadere brusca a indicilor.

Criza din 1973 i-a dat posibilitatea lui Warren Buffett sa cumpere o cota importanta din Washington Post Co., investitie a carei profitabilitate a crescut mai bine de 100 de ori. Magnatul a cumparat 10% din actiunile companiei intr-un moment in care activele companiei erau evaluate la 400 milioane dolari, dar capitalizarea bursiera era de numai 80 milioane dolari. Aceste actiuni sunt inca in portofoliul sau.

Dupa atacurile din 11 septembrie lumea a privit pentru un timp cu teama spre calatoriile cu avionul. Actiunile marilor companii aeriene, precum Boeing, au inceput sa scada, iar cei care investisera in ele nu au stiut cum sa le vanda mai repede. Dupa un an insa, actiunile lor au reinceput sa creasca, trend mentinut timp de cinci ani, ajungand in final la o valoare de patru ori mai mare.

Alt caz asemanator este cel al lui Marty Whitman, manager al Third Avenue Value Fund, fond de investitii infiintat in 1990. In 2002 a inceput sa cumpere actiuni ale K-mart, companie aflata in proces de faliment. El a platit doar 20 de centi pe actiune. Ulterior, dupa ce piata s-a linistit, a vandut cu un profit urias partea detinuta catre Sears.

In 1939, cand Hitler dadea fiori unei intregi lumi, John Templeton cumpara de 100 de dolari orice actiune sub 1 dolar care se tranzactiona pe pietele americane de capital. Aceste achizitii de aproximativ 10.400 dolari i-au adus lui Templeton participatii la 104 de companii, dintre care 34 erau in faliment. Patru ani mai tarziu, investitorul a vandut aceste actiuni pentru o suma care depasea 40.000 de dolari.

Templeton a devenit miliardar fiind un adevarat pioner al fondurilor mutuale diversificate global, incluzand fondul infiintat in 1978, Templeton World. Fondul sau de investitii Templeton Growth a fost printre primele fonduri care au investit in Japonia in mijlocul aniilor 1960. Acest fond a returnat o rata de profit anuala de 16% de la creare pana la retragerea lui Templeton in 1992, avand cea mai buna performanta din cea de-a doua jumatate a secolului XX. In 1954, Templeton a plasat in fond 100.000 dolari care reinvestiti au devenit 55 milioane in 1999.

Calitatatea principala a acestor investitori pare a fi stapanirea de sine. Cand bursele dau semne de slabiciune si toti intra in panica, ei sunt singurii care isi iau un ragaz de gandire. Analizeaza mai intai de unde vine tensunea din piata si daca panica este justificata sau nu.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/19996_rothschild_cumpara_doar_cand_vezi_sange_curgand_pe_strada.html