BankNews.ro - The Business Republic

Un rau nu vine niciodata singur: obligatiunile 'floating rate' aproape de scadenta
International | Data Publicarii: 28-08-2008

Ca si cum problemele generate pana acum de criza creditelor nu ar fi suficiente, bancile americane si europene se vor confrunta cu noi provocari, scrie The Wall Street Journal. Cea mai mare dintre acestea este modul in care vor reusi sa-si plateasca datoriile de sute de miliarde de dolari.

Este vorba despre asa-numitele obigatiuni tip "floating rate" (obligatiune cu rata variabila a dobanzii), o metoda de finantare preferata de banci in 2006. O mare parte a acestor titluri, care au in general o maturitate de doi ani, vor ajunge in curand la scadenta.

Acest lucru se suprapune cu actualele conditii extrem de dificile din piata creditelor, in care foarte multe institutii au probleme in strangerea de fonduri. In consecinta, multe banci vor fi nevoite sa vanda active si sa se lupte pentru depozite.

Primele obligatiuni tip floating rate vor ajunge la maturitate luna viitoare. Alex Roever, analist la JP Morgan estimeaza ca povara care apasa asupra bancilor se ridica la cel putin 787 de miliarde de dolari.

Aceasta se adauga pierderilor uriase provocate de criza subprime, estimate de Fondul Monetar Internatinal la 500 milioane de dolari.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/20277_un_rau_nu_vine_niciodata_singur_obligatiunile_floating_rate_aproape_de_scadenta.html