BankNews.ro - The Business Republic

BCE si Federal Reserve vor sa faciliteze accesul bancilor la lichiditati, in caz de urgenta
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-08-2008

Banca Centrala Europeana (BCE), omoloaga americana, Federal Reserve si alte banci centrale vor sa relaxeze regulile de aces la lichiditati pentru banci, in caz de urgenta, arata un articol aparut joi in editia germana a cotidianului Financial Times, citat de Les Echos.

Potrivit acestui proiect, bancile europene vor putea de asemenea sa aiba acces la lichiditate prin intermediul Federal Reserve, aducand drept garantie valori mobiliare in euro, mai precizeaza Financial Times Deutschland.

Bancile centrale acceptau pana in prezent garantii numai in propria moneda.

Obiectivul este evitarea unei lipse a lichiditatii in timp de criza pe pietele monetare, de unde are loc refinantarea bancilor comerciale. Tensiunile ce persista in anumite segmente ale pietelor au fost, prin urmare, puse pe seama imposibilitatii aducerii de garantii in monede straine.

Proiectul urmeaza sa fie publicat in octombrie, potrivit articolului. Bancile centrale, in frunte cu BCE si Federal Reserve, au intervenit pe pietele monetare prin injectii masive de capital, in urma prabusirii pietei ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite in urma cu un an, ce a dus la o criza majora a creditelor.

Cele doua banci centrale au luat, de asemenea, masuri comune pentru a aplana tensiunile prin facilitatea accesului la refinantari in dolari.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/20280_bce_si_federal_reserve_vor_sa_faciliteze_accesul_bancilor_la_lichiditati,_in_caz_de_urgenta.html