BankNews.ro - The Business Republic

Analistii vad o crestere economica intre 8% si 8,5% in al doilea trimestru
Economie | Data Publicarii: 30-08-2008

Estimarile analistilor pentru cresterea economica a Romaniei in al doilea trimestru din 2008 variaza intre 8% si 8,5% si se plaseaza sub prognoza avansata, saptamana trecuta, de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, de aproape 9%.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta la o crestere economica de 8,5% in al doilea trimestru din 2008, ceea ce ar reprezenta un nou varf al ultimilor patru ani, in conditiile in care un ritm atat de alert nu a mai fost atins din ultimele trimestre din 2004, cand produsul intern brut a sporit cu peste 9%.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, spune ca avansul PIB s-a situat, in intervalul aprilie - iunie 2008 intre 8% si 8,5%.

"Factorii de crestere au fost cei uzuali. Constructiile au continuat sa creasca puternic, desi cu o incetinire nesemnificativa a ritmului. Investitiile straine directe au inregistrat, de asemenea, un avans important", a declarat ea.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, se asteapta la un avans al PIB-ului Romaniei intre 8% si 8,4%.

"Cred ca prognoza avansata de ministrul finantelor reprezinta un scenariu optimist, insa nu imposibil. Consumul a accelerat in continuare foarte mult, iar daca adaugam contributia serviciilor si constructiilor, este posibil sa ne apropiem de 9%", a explicat Anghel.

Majoritatea analistilor considera ca ritmul de crestere a economiei se va mentine ridicat si in al treilea trimestru, ca urmare a contributiei importante a agriculturii.

In schimb, economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, considera ca aportul pozitiv al agriculturii la cresterea economica din intervalul iulie - septembrie ar putea fi contracarat, in parte, de o temperare a avansului activitatilor din constructii si industrie.

"In ciuda prognozelor de crestere a PIB-ului peste 8% pe primul semestru, multi analisti sunt inca reticenti sa-si schimbe prognoza pentru intregul an, ceea ce inseamna ca am putea asista la o temperare a constructiilor si industriei in al treilea trimestru. In plus, in ultimele trei luni ale anului, am putea vedea si o franare a consumului pe fondul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei publicat de BNR", a mai explicat Kallai.

Georgiana Constantinescu estimeaza ca ritmul anual de crestere a creditarii s-ar putea tempera semnificativ, pana la 40% la sfarsitul lui 2008, de la rate ale avansului de peste 60% in primele sase luni ale acestui an. Potrivit datelor publicate de banca centrala, iulie este prima luna a acestui an in care ritmul anual de crestere a creditarii a fost sub acest nivel, situandu-se la 55,8%.

Pe 22 august, BNR a publicat, in Monitorul Oficial, forma finala a noului regulament privind creditarea populatiei, care inaspreste conditiile de acordare de imprumuturi.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara saptamana trecuta ca produsul intern brut al Romaniei a crescut cu aproape 9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%, potrivit datelor statistice preliminare.

In primele trei luni ale acestui an, economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de acelasi interval din 2007.

Institutul National de Statistica (INS) va publica luni, 1 septembrie, primele date privind produsul intern brut al Romaniei din al doilea trimestru al acestui an.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/20312_analistii_vad_o_crestere_economica_intre_8p_si_8,5p_in_al_doilea_trimestru.html