BankNews.ro - The Business Republic

Cum poti sa cresti moralul angajatilor fara sa faci risipa de bani
HR/Cariere | Data Publicarii: 31-08-2008

Banii sunt o conditie necesara dar nu si suficienta pentru a asigura multumirea angajatilor. Potrivit lui Bob Nelson, autorul cartii "1001 de metode de recompensare a angajatilor", pe langa bani sunt multe lucruri care nu implica nici o cheltuiala din partea patronilor, dar care valorezeaza mai mult decat zeci de prime.

Nelson, directorul unei companii de consultanta din San Diego, a intreprins un studiu in care a implicat 2400 de angajati din 34 de companii americane. El a constatat ca multi salariati vor o mai mare autonomie, comunicare si implicare in 'treburile' firmei.

O prima sau o marire de salariu vor fi intotdeauna bine primite. Dar putina atentie in plus sau o dovada ca sunt mai mult decat simpli angajati pot aduce chiar mai multa multumire decat banii. "Oricarui salariat ar trebui sa i se dea sansa sa demonstreze cat de bine isi poate face job-ul precum si sa i se creasca autoritatea proportional cu realizarile in cadrul firmei" e concluzia lui Nelson.

1. Unul din cele mai simple dar si cele mai eficiente gesturi pe care patronul sau managerul le poate face e sa multumeasca angajatilor. "Unii sefi sunt complet paralizati cand trebuie sa multumeasca unui angajat pentru un serviciu bine facut. Acestia nu stiu ca o strangere de mana la momentul oportun e mai valoroasa decat o prima" spune David Cain, director de marketing la Succes Factor, firma producatoare de software pentru resurse umane.

2. Implicarea in deciziile companiei va mari atasamentul lucratorilor. Managerii pot sa organizeze saptamanal sedinte de consultare in care angajatii sa isi poata expune solutia intr-o problema data. "O sugestie, fie ea si demodata, poate sa functioneze bine. Chiar daca nu este inclusa in strategia manageriala, sefii trebuie sa aprecieze implicarea salariatilor lor", spune Nelson.

3. Un program flexibil prin care angajatul sa poata petrece mai mult timp in familie sau sa fie capabil sa rezolve treburile casnice este unul din cei mai puternici factori pentru multumirea fortei de munca. In locul petrecerilor sau iesirilor la restaurant organizate de companie angajatii vor fi mult mai incantati de acordarea de ore suplimentare pentru propriile treburi, sunt de parere expertii in resurse umane. Saptamana de patru zile lucratoare a devenit populara in unele tari. De asemenea, munca de acasa este din ce in ce mai luata in considerare de patroni.

4. Investitia in viitorul angajatilor prin cursuri de training si dezvoltare profesionala sunt alte modalitati de crestere a satisfactiei salariatului. Incurajarea de a urma un master si acordarea de ore libere pentru a fi prezent la cursuri fac parte din aceeasi strategie.

5. Gesturile-surpriza pot insemna foarte mult, mai ales intr-o firma mica. Ele pot lua forma cadourilor de ziua de nastere, bilete la meciuri, spectacole etc.

6. Remunerarea realizarilor deosebite e cu atat mai de efect cu cat se face mai repede. "Bonusurile au o putere motivationala uriasa daca sunt acordate imediat dupa realizarea cu succes a sarcinii" crede Bob Nelson. 

7. Crearea unei atmosfere placute in cadrul biroului astfel incat angajatii sa nu resimta venirea la serviciu ca pe o povara. Potrivit lui Nelson o cauza majora a migratiei personalului este reprezentata de neintelegerile cu sefii sau colegii. Stingerea neintelegerilor e, asadar, un factor important in asigurarea unui moral crescut. Acest lucru se poate realiza partial prin organizarea de team-buildinguri in care colegii pot interactiona mai bine.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/20328_cum_poti_sa_cresti_moralul_angajatilor_fara_sa_faci_risipa_de_bani.html