BankNews.ro - The Business Republic

Cum sa faci profit din falimentele imobiliare
Afaceri | Data Publicarii: 31-08-2008

Unele proiecte imobiliare au intarzieri mari de predare, altele ar putea fi anulate inainte de saparea fundatiei, noteaza Gandul. Daca pentru dezvoltatorii acestor proiecte falimentul echivaleaza cu dezastrul, pentru un investitor abil aceste falimente pot reprezenta adevarate mine de aur.

Cum majoritatea proiectelor sunt pornite cu finantare de la banci, intrarea in starea de faliment va determina inceperea procedurii de lichidare din partea bancherilor. Astfel, un proiect cu o valoare de 100 de milioane de euro, de exemplu, ar putea fi cumparat mult mai ieftin, de cele mai multe ori mult sub investitia operata pana in acel moment. Pentru un investitor care detine multe lichiditati acest lucru poate garanta o afacere foarte profitabila, pentru ca va cumpara direct proiectul, fara a mai fugi dupa aprobari si certificate.

"Cum intr-o economie de pia­ta esecul unora poate fi succesul altora, sunt convins ca o parte dintre proiectele viabile, bine localizate, vor ajunge prin intermediul bancilor sau al lichidatorilor in mana unor dezvoltatori profesionisti care beneficiind de fonduri proprii si de finantare adecvata le vor finaliza cu succes si la niste preturi rezonabile. Dupa incalzirea de multe ori nejustificata a preturilor in raport cu puterea de cumparare, in special pentru patura de tineri care au intrat recent in sfera muncii, piata isi va reveni, vor aparea si dezvoltatori de calitate cu preturi decente care sa satisfaca acest segment de clienti", ne-a declarat Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

Profit garantat aproape 100%

In SUA, dupa ce piata imobiliara s-a prabusit si bancile, care aveau nevoie disperata de lichiditati, au scos la vanzare casele americanilor care nu isi mai puteau plati ratele, au aparut aproape instantaneu "rechinii" imobiliari. Bancile de investitii si fondurile de investitii care au scapat mai putin sifonate din criza americana si care aveau lichiditati au inceput sa cumpere din ce in ce mai multe proprietati scoase la vanzare la preturi mult sub nivelul pietei.

In cazul Romaniei, data fiind tensiunea actuala dintre cei care fac preturile, dezvoltatorii si pro­prietarii, si potentialii clienti, achi­zitionarea unui proiect fali­mentar asigura aproape in totalitate profitul. Pentru ca investitorul care cumpara "la mana a doua" proiectul da mai putini bani pe el isi va putea asigura "iesirea", adica vanzarea proprietatii finalizate pentru ca va putea cere preturi mai mici, fara a-si afecta profitul. Evident, specialistii spera ca aceasta situatie sa nu capete anvergura, pentru ca falimentarea proiectelor sau retragerea dezvoltatorilor ar insemna ca nu se va mai construi nimic nou.

"In Romania este inca nevoie de constructii de calitate si dezvoltatorii se vor multumi cu rate ale profitului decente care sa acopere nivelul de risc relativ scazut pe o piata in care de abia in ultimii 2-3 ani a inceput sa apara o oferta consistenta. Dezvoltatorii care doresc marje mai mari de profit, respectiv isi asuma riscuri mai mari, vor cauta alte piete emergente, referindu-ma in acest caz in special la investitorii straini", considera Crivii.

In cazul in care unele proiecte vor cadea insa victima fie dobanzilor mai mari de la banci, fie stagnarii vanzarilor, fie lipsei de lichiditati a dezvoltatorilor, cu siguranta ca daca ele sunt de calitate si vor fi scoase la lichidare de catre banci, se vor gasi doritori cu lichiditati care sa faca profit de pe urma lor.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/20332_cum_sa_faci_profit_din_falimentele_imobiliare.html