BankNews.ro - The Business Republic

Seful direct si nepotrivirea cu valorile firmei aduc cele mai multe demisii
HR/Cariere | Data Publicarii: 31-08-2008

Principalele motive pentru care angajatii de pe piata locala demisioneaza sunt neconcordantele intre valorile organizatiei si cele personale, incompetenta managerului direct, lipsa realizarii profesionale si, mai nou, ofertele financiare tentante primite de la alte companii, sustin specialistii in resurse umane.

"Dupa parerea mea, atunci cand cineva isi da demisia in Romania, putem spune ca i-a ajuns cutitul la os, ceea ce inseamna ca disfunctionalitatea sau starea de disconfort intelectual a aparut de mai multa vreme, dar nu a existat puterea de a lua o decizie", spune Dan Berteanu, general manager al fimei de training si consultanta United Business Development. In opinia acestuia, neconcordantele intre valorile organizatiei si cele personale, incompetenta managerului direct si lipsa realizarii profesionale sunt principalele motive pentru care angajatii isi parasesc compania. Potrivit Ramonei Elefterescu, HR Generalist in cadrul companiei furnizoare de materii prime si tehnologie pentru diverse industrii Aectra Romania, majoritatea angajatilor demisioneaza din cauza sefului direct.

"Demisionezi daca seful direct nu iti ofera ajutorul de care ai nevoie, nu iti ofera un feedback constant si realist asupra rezultatelor pe care le ai, nu te ghideaza si nu te sustine atunci cand ai mai mare nevoie", spune Ramona Elefterescu. Alte motive care conduc la demisie sunt, in opinia HR-ului Aectra, lipsa unei politici interne de promovare, lipsa unui program de dezvoltare profesionala si salariul. "In cazul unei demisii, raspunsul cel mai des intalnit este tot cel clasic: "Am acceptat o alta oferta". Scenariul arata ca angajatul are nemultumiri legate de managementul direct, cel mai adesea este vorba despre un cumul de factori si cel invinovatit este managerul direct sau top managementul companiei", sustine Gabriela Tabacu, consultant in cadrul firmei de recrutare Hudson. In prezent, depunerea demisiei nu este foarte des practicata pe piata locala, unde exista putine demisii, dar foarte multe schimbari ale locului de munca. "Asta inseamna ca angajatii isi gasesc mai intai un alt loc de munca si abia dupa aceea pleaca", explica Dan Berteanu.

De aceeasi parere este si Gabriela Tabacu, potrivit acesteia, angajatul isi cauta un alt job, primeste o oferta pe care o considera interesanta, o acepta si abia apoi isi prezinta demisia. "In ultima perioada, multe dintre demisii au la baza oferte de nerefuzat. Angajati care nu intentionau sa paraseasca compania o fac adesea, pentru ca li s-a facut o oferta financiara deosebit de tentanta", spune consultantul Hudson.

Motive de demisie

  • Neconcordantele intre valorile organizatiei si cele personale
  • Incompetenta managerului direct
  • Lipsa realizarii profesionale
  • Inexistenta oportunitatilor de dezvoltare
  • Salariul

Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/20333_seful_direct_si_nepotrivirea_cu_valorile_firmei_aduc_cele_mai_multe_demisii.html