BankNews.ro - The Business Republic

Deficitul de forta de munca din banci, acoperit cu personal necalificat
HR/Cariere | Data Publicarii: 20-11-2008

Expansiunea agresiva a sistemului bancar din ultimii ani a dus la o adevarata criza de personal calificat. Aproximativ 20.000 de persoane fara instruire de specialitate au intrat in sistemul bancar, in ultimii 3-4 ani, a declarat directorul general adjunct al Institutului Bancar Roman (IBR), Gabriela Tudor. Aceasta a afirmat ca nu a existat nicio restrictie pentru angajarea unor persoane din orice domeniu de activitate si aceasta situatie s-a manifestat prin scaderea calitatii serviciilor la ghiseele bancare.

In general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. Daca in domeniul administrativ, de entry-level, de resurse umane sau de IT, este mai usor de acoperit pozitiile libere, exista pozitii foarte specializate si tehnice, cum ar fi cele din operatiuni, vanzari sau de manager de departament, care sunt greu de acoperit daca nu exista oameni specializati. Si cum numarul specialistilor este limitat, bancile obisnuiesc sa-si fure unele altora angajatii.

Salarii "umflate" de competitie

Reprezentantii bancilor comerciale recunosc ca salariile din sistemul bancar au crescut mai mult decat productivitatea, pe fondul competitiei dintre bancile comerciale pentru resursele umane.

Directorii bancilor au aratat, in repetate randuri, ca facultatile de profil nu pregatesc suficient personal pentru sistemul bancar, iar bancile ajung sa angajeze persoane fara studii de specialitate.

Presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, declara, recent, ca bancile comerciale trebuie sa puna accent pe instruirea salariatilor, investitiile in aceasta directie urmand sa conduca la stabilizarea personalului, in conditiile in care fluctuatia angajatilor din sistemul bancar se situeaza la 25%.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/22887_deficitul_de_forta_de_munca_din_banci,_acoperit_cu_personal_necalificat.html