BankNews.ro - The Business Republic

Criza ar putea amana deschiderea a 18 malluri
Afaceri | Data Publicarii: 19-12-2008

Romania este in acest moment cea de-a patra destinatie europeana a investitiilor in centre comerciale, datorita potentialului inca neexploatat, insa criza financiara si blocarea creditarii ar putea ingheta unele proiecte imobiliare.

Potrivit proiectelor anuntate de dezvoltatori, pentru anul 2009 sunt deja in constructie un numar de zece centre comerciale noi, cu o suprafata de peste 400.000 de metri patrati, arata datele Cushman &Wakefield. La acestea se adauga alte opt malluri a caror deschidere fusese programata pentru anul 2008 si care au fost amanate.

In acest context, daca luam in considerare proiectele care au fost deja incepute vom asista la o dublare a  suprafetei spatiilor centrelor comerciale, daca vor fi finalizate toate proiectele anuntate pentru anul 2009. Insa lipsa finantarilor si inghetarea creditarii au determinat multi dezvoltatori de centre comerciale sa isi reconsidere proiectele de investitii anuntate pentru anii urmatori.

Compania irlandeza Mivan a anuntat ca si-a regandit strategia de extindere pe piata romaneasca pentru proiectele Tiago Malls, prelungind perioada executiei de la trei, la cinci ani. Compania planuieste sa deschida doua malluri anual.

"Pe piata spatiilor comerciale 2009 va fi un an in care prudenta va fi litera de lege. Atat timp cat finantarile nu vor fi deblocate, aceste proiecte vor fi reconsiderate si probabil multe dintre ele vor fi amanate. Acolo unde exista finantare sansele ca proiectele sa fie finalizate sunt foarte mari", ne-a declarat Costel Alecu, director in compania imobiliara Regatta.

Acesta admite totusi ca anul 2009 va aduce un recul pe segmentul spatiilor comerciale. "Va exista un oarecare recul in ceea ce priveste inaugurarea de centre comerciale si de tip mall sau parcuri de retail. Fiecare dezvoltator va sta putin in expectativa si va analiza situatia pietei si ofertele de finantare din partea bancilor si, bineinteles vom asista si la regandiri ale proiectelor din punct de vedere al suprafetelor si adresabilitatii", explica Alecu.

Cu toate acestea, finalizarea proiectelor anuntate pentru 2009 ar putea creste  media nationala raportata la mia de locuitori  la aproximativ 92 metri patrati, cifra care ramane totusi inferioara  altor tari europene ca Ungaria (114 metri patrati), Cehia (159 metri patrati), Austria (300 metri patrati). De altfel in clasamentul european al suprafetei de spatii in centre comerciale la mia de locuitori, indicator care arata saturarea sau potentialul unei piete, Romania se plaseaza pe penultimul loc, mult sub media Uniunii Europene.

Ca o consecinta a stocului  redus  si a amanarii unora dintre proiecte, ca urmare a crizei economice si a dificultatii obtinerii finantarilor, nivelul chiriilor ar putea sa scada. "Chiriile in malluri din Bucuresti au scazut in 2008 cu 15-20% si chiar mai mult in unele cazuri. Daca la inceputul anului chiriile se situau in medie la 35-40 euro pe metrul patrat, acum acestea au ajuns la un nivel mediu de 25-30 euro pe metrul patrat. Anul viitor vom asista in continuare la reduceri, insa  totul depinde de contextul pietei", a precizat Costel Alecu.

"In Romana, multi retaileri resimt presiunea, dar dezvoltatorii cunosc situatia si ofera pachete realiste. Proprietarii se vad in fata riscului de avea centre comerciale sI parcuri de retail goale, daca nu ofera anumite conditii, cum ar fi perioade de gratie la plata chiriilor", a apreciat Razvan Gheorghe, directorul Cushman&Wakefield.
Bucurestiul continua sa ramana in topul preferintelor dezvoltatorilor de centre comerciale,  fiind zona spre care s-au indreptat cele mai multe proiecte de investitii.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/23823_criza_ar_putea_amana_deschiderea_a_18_malluri.html