BankNews.ro - The Business Republic

BCR a dat cu 60% mai putine credite in trimestrul IV din cauza regulamentului BNR
Finante-Banci | Data Publicarii: 21-01-2009

Volumul creditelor acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) in ultimul trimestru din 2008 a suferit o scadere considerabila, de aproximativ 60%, dupa ce BNR a introdus noul regulament, a spus miercuri directorul BCR responsabil de dezvoltarea produselor de retail, Sorin Mititelu.

Mititelu a mai atras atentia ca dobanzile la creditele in lei si euro au crescut cu 2 pana 7 puncte procentuale in trimestrul IV din 2008, iar creditarea in franci elvetieni a fost eliminata.

Conducerea BCR sustine, insa, ca a inregistrat o crestere lunara a creditelor acordate in euro de pana la trei ori mai mare decat a competitorilor.

Multe dintre bancile prezente pe piata romaneasca au pus franarea creditarii incepand cu octombrie 2008 pe seama noului regulament de creditare a populatiei, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca problema este, de fapt, lipsa surselor de finantare pentru multe dintre institutiile de credit romanesti.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august 2008 si a inceput sa fie aplicat de banci din octombrie.

Respectivele norme impuneau bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, capacitatea de rambursare era stabilita "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/24584_bcr_a_dat_cu_60p_mai_putine_credite_in_trimestrul_iv_din_cauza_regulamentului_bnr.html