BankNews.ro - The Business Republic

4,4 milioane de romani au rate la banci, iar 1.5 milioane au rata la doua banci
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-02-2009

La un total de 4,8 milioane de salariati din economie, bancile au dat peste 7 milioane de credite de retail. In goana dupa credite, cinci romani au ajuns sa aiba de rambursat imprumuturi luate de la nu mai putin de 17 banci, dupa cum arata datele Biroului de Credit la sfarsitul lui 2008.

Dimensiunea riscului cu care se confrunta sistemul bancar in contextul deprecierii abrupte a leului si al cresterii dobanzilor se vede insa din faptul ca peste 1,5 milioane de clienti sunt indatorati la cel putin doua banci, ceea ce poate antrena efecte de contagiune in cazul in care un client nu mai poate plati ratele.

In total, la sfarsitul lui 2008 peste 4,4 milioane de romani figurau cu datorii in registrele bancilor dupa mai bine de patru ani in care retailul a fost cuvantul de ordine pentru toti jucatorii din industria financiara. Numarul total al creditelor acordate se ridica la peste 7 milioane, in conditiile in care totalul salariatilor din economie este de 4,79 milioane, carora li se mai adauga aproape 4,7 milioane de pensionari.

Integral in Ziarul Financiar

http://www.banknews.ro/stire/24969_4,4_milioane_de_romani_au_rate_la_banci,_iar_15_milioane_au_rata_la_doua_banci.html