BankNews.ro - The Business Republic

Bancile grecesti mici ar putea fuziona cu mari jucatori de pe piata
International | Data Publicarii: 01-03-2009

Bancile grecesti mici vor trebui sa ia in considerare o strategie viitoare care sa includa fuziunea cu mari jucatori de pe piata, pentru a depasi criza globala, a declarat duminica guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, relateaza Reuters.

Grecia s-a confruntat cu o comprimare a economiei, dupa ani intregi de crestere sustinuta, iar banca centrala estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va creste cu 0,5% anul acesta, peste nivelul de avans cu 0,2% anticipat de Comisia Europeana (CE).

"Situatia va fi dificila pentru bancile mici, chiar dupa ce criza va fi luat sfarsit", a spus Provopoulos, in cadrul unui interviu acordat ziarului Real News.

"Bancile mici vor trebui sa se pregateasca din punct de vedere strategic pentru viitor, intr-un mediu care va deveni din ce in ce mai competitiv si cu mai multe dificultati, un mediu unde vor exista presiuni continue si intense pentru unificarea fortelor", a adaugat seful bancii centrale a Greciei.

Guvernatorul bancii centrale a Greciei a spus ca daca se prelungeste criza, marjele vor fi limitate pe pietele pe care sunt extinse afacerile bancilor grecesti, cum ar fi Europa de Est sau piata greceasca, unde nu exista spatiu de crestere.

"Coalitiile si fuziunile ar trebui facute intr-un mod prietenos, pentru a aduce beneficii reale si permanente", a adaugat George Provopoulos.

Guvernul conservator al Greciei a oferit bancilor sale un pachet de sustinere de 28 miliarde euro, menit sa asigure accesul la credite pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), care reprezinta mai mult de jumatate din economie. Majoritatea bancilor din Grecia iau parte la acest program.

Provopoulos a spus ca masurile luate vor proteja bancile grecesti care sunt mai putin expuse la creditele toxice decat alte institutii europene de creditare si va preveni nationalizarile.

"Toate aceste masuri creeaza piloni care protejeaza bancile in aceste conditii adverse si previne nationalizarile", a spus seful bancii centrale a Greciei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26009_bancile_grecesti_mici_ar_putea_fuziona_cu_mari_jucatori_de_pe_piata.html