BankNews.ro - The Business Republic

Terenurile pentru casa s-au ieftinit in toata tara cu pana la 40%
Imobiliare | Data Publicarii: 01-03-2009

Piata imobiliara a terenurilor este blocata in marile orase ale tarii, ca si cea a apartamentelor. Chiar daca preturile terenurilor din Craiova au scazut cu pana la 40% din luna noiembrie a lui 2008 si pana in prezent, cumparatorii se lasa asteptati. "Daca la inceputul lui 2008 incheiam trei-patru tranzactii pe zi, acum cu greu mai incheiem trei-patru tranzactii pe luna", a spus Florin Curcan, agent imobiliar in cadrul CDC Imobiliare. Astfel, un teren intravilan in zona Bordei-Garlesti, o zona selecta de vile din Craiova, se poate cumpara acum cu 80 de euro metrul patrat, in timp ce anul trecut acelasi teren se vindea cu 120 de euro metrul patrat.

Cea mai mare scadere a terenurilor din Craiova se inregistreaza in zona fostei fabrici de masini Daewoo, unde metrul patrat de teren s-a ieftinit cu aproximativ 40%. Si terenurile centrale din Craiova s-au ieftinit, ajungandu-se de la 700 de euro la 400 de euro metrul patrat.

In Timisoara, preturile sunt mai mici cu pana la 30% decat in noiembrie anul trecut. "Ca in toata tara, si in Timisoara preturile la terenuri au scazut intre 20 si 30%. Anul trecut, in zona rezidentiala de vile Dumbravita, metrul patrat de teren se comercializa cu 50 de euro, iar in prezent metrul patrat de teren se vinde cu aproximativ 35 de euro", a spus Aurel Vid, directorul agentiei imobiliare Sovida. O alta zona buna in Timisoara este Calea Girocului, unde metrul patrat de teren costa anul trecut 200-350 de euro metrul patrat. Acum, terenurile din aceasta zona pot fi cumparate cu 180-220 de euro metrul patrat. In zona ultracentrala a Timisoarei, terenurile au scazut cu 100 de euro pe metrul patrat, ajungand la 700 de euro. "In aceasta perioada, terenurile nu se mai vand. Cei care vor sa cumpere se abtin momentan in speranta ca preturile se vor mai micsora", a mai spus Aurel Vid.

Piata imobiliara a terenurilor din Cluj este blocata, numarul tranzactiilor incheiate pe acest segment in ultimele luni este aproape inexistent, iar preturile terenurilor sunt in scadere. "Preturile terenurilor intravilane din Cluj sunt mai mici in aceasta perioada cu aproximativ 25-30%, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut", a spus Paul Terhes, director marketing in cadrul agentiei imobiliare Casa Pitas. Pretul terenurilor in zone bine cotate din Cluj, cum sunt cartierul Buna Ziua si Andrei Muresanu, zone unde s-au construit atat ansambluri de vile, cat si ansambluri rezidentiale de blocuri, variaza intre 250 si 300 de euro. Anul trecut, proprietarii din aceste zone incasau sume ce variau intre 350 si 400 de euro pe metrul patrat.

Terenurile de la malul marii, din Constanta, s-au devalorizat cu cel putin 20-30% in perioada noiembrie 2008-februarie 2009. In functie de zona scaderile de pret ajung si la aproximativ 40%. "In zona Casei Casatoriilor, metrul patrat de teren costa anul trecut 2.500 de euro, acum pretul cerut de proprietari este de 1.500 de euro metrul patrat", a spus Ioan Ududec, directorul agentiei Elion. O alta zona buna in Constanta este zona cazinoului. Aici, metrul patrat de teren costa in prezent 1.400-1.500 de euro, in timp ce anul trecut se vindea cu 2.000 de euro. Intr-un cartier rezidential de blocuri si vile, Primo, pamantul se vinde cu 280-300 de euro metrul patrat, iar anul trecut tranzactiile erau incheiate la pretul de 500 de euro metrul patrat. "Nu se poate face un calcul sigur al scaderilor, intrucat numarul tranzactiilor cu terenuri este aproape zero. Chiar daca anunturile cu terenuri se modifica in jos, cumparatorilor le este frica sa mai investeasca", a adaugat Ioan Ududec.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/26021_terenurile_pentru_casa_s-au_ieftinit_in_toata_tara_cu_pana_la_40p.html