BankNews.ro - The Business Republic

Romania a reiterat 2014 ca data tinta pentru adoptarea euro
Economie | Data Publicarii: 02-03-2009

Guvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, in cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare, scrie Reuters.

Raportul, aprobat de guvern saptamana trecuta, precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012.

Criza mondiala a facut ca multe state din Uniunea Europeana (UE) sa fie mai nerabdatoare sa adopte moneda unica, utilizata in prezent de 16 state, datorita stabilitatii valutare pe care o ofera.

Saptamana trecuta, Ungaria a solicitat scurtarea perioadei ERM2, pentru a aduce mai rapid statele din Europa de Est in zona euro, cu scopul de a le proteja de criza, insa liderii UE au sustinut ca modificarea regulilor de aderare ar fi in prezent o greseala.

"Avand in vedere nevoia de a implementa reforme structurale aditionale care vor creste flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea statului de a face fata socurilor, o parere unanima este ca moneda nationala nu va putea intra in ERM-2 inainte de 2012", potrivit raportului de convergenta pentru 2008-2011.

Multi economisti vad Romania ca unul dintre cele mai vulnerabile state din UE din cauza vastului deficit de cont curent, care presupune ca multi investitori straini au parasit de mult pietele romanesti, ceea ce a dus la deprecieri record ale leului in fata monedei unice.

Raportul vede deficitul bugetar consolidat la putin sub 1% din produsul intern brut (PIB) in 2012, fata de 5% din PIB, in 2008.

Investitiile straine directe ar putea scadea la 4,7 miliarde euro in 2009, cu aproape jumatate mai putin fata de anul trecut.

Obiectivele tratatului Maastricht privind deficitele, cursurile de schimb si inflatia sunt principalele probleme ale statelor membre UE, aflate in trecut sub regim comunist, care vor sa intre in zona euro si care fac tot posibilul sa se alinieze standardelor Europei Occidentale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26036_romania_a_reiterat_2014_ca_data_tinta_pentru_adoptarea_euro.html