BankNews.ro - The Business Republic

UE considera ca actuala criza financiara este cea mai grava din istoria recenta
Economie | Data Publicarii: 02-03-2009

Criza financiara globala actuala marcheaza cea mai puternica incetinire a cresterii economice din istoria recenta si unele dintre noile membre ale Uniunii Europene (UE) au fost afectate sever, au spus mai multi oficiali, scrie Reuters.

UE se foloseste de toate metodele posibile pentru ajutorarea statelor afectate si va avea ca obiectiv principal lupta impotriva protectionismului, care ar dauna regiunii.

Monedele statelor din Europa Centrala s-au depreciat puternic luni, dupa ce liderii UE au ajuns la un consens duminica, in urma unui summit, pentru ajutorarea statelor nevoiase, in timp ce au respins ideea unui pachet coordonat de salvare a intregii regiuni.

"Nu exista dubii ca ne confruntam cu cea mai severa criza financiara si economica din ultimii zeci de ani", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cadrul unei conferinte ce marcheaza a cincea aniversare a largirii UE catre Europa de Est.

"Aceasta este prima criza sincronizata, la nivel global. Este prima data cand economiile se contracta simultan, pentru prima data din 1947", a mai spus acesta.

In acelasi timp, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca unele state din Europa Centrala si de Est au fost afectate sever, iar comunitatea internationala le va ajuta.

Liderii UE au respins apelul Ungariei - care a primit un pachet de 25 miliarde dolari, in principal din partea Fondului Monetar International (FMI) si UE - pentru un fond de salvare a regiunii de 180 miliarde euro. In schimb, acestia au fost de acord cu ajutorarea statelor in impas financiar, luand in considerare situatii diferite.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26046_ue_considera_ca_actuala_criza_financiara_este_cea_mai_grava_din_istoria_recenta.html