BankNews.ro - The Business Republic

Discriminarea angajatilor la locul de munca creste in momente de criza, potrivit unui studiu
HR/Cariere | Data Publicarii: 04-03-2009

Discriminarea la locul de munca creste atunci cand angajatii se simt amenintati de factori precum criza financiara, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea George Manson.

Acesta arata ca, in timpul crizei, se schimba atitudinea angajatilor fata de colegii lor care fac parte din alte grupuri etnice. La randul lor, si persoanele din posturi de conducere sunt mai reticente in a angaja astfel de persoane. De asemenea, in perioada de criza, sunt favorizati angajatii de sex masculin.

Multi angajati resimt efectele negative ale crizei financiare, printre care reducerea bonusurilor si a oportunitatilor de promovare, cresterea numarului concediilor obligatorii fara plata si a concedierilor. Prin urmare, se inregistreaza o crestere a competitiei pentru pastrarea locului de munca, ceea ce duce inclusiv la stigmatizarea angajatilor minoritari.

In perioadele in care situatia financiara este stabila, angajatii sunt constienti de faptul ca trebuie sa sustina diversitatea si astfel au tendinta de a angaja candidati care fac parte din grupuri minoritare. Cand situatia financiara este in impas, angajatorii tind sa ii favoizeze pe cei din propriul grup si sa ii izoleze pe straini, de unde ia nastere discriminarea.

Informatiile au fost obtinute prin testarea opiniilor in cadrul unui grup de angajati albi, care in contextul unei eventuale crize financiare au fost rugati sa evalueze candidati egal calificati pentru o slujba, care faceau parte insa din grupuri etnice diferite. Astfel, subiectii studiului au favorizat candidatii albi de sex masculin, considerand ca persoanele care faceau parte din minoritatile etnice nu sunt calificate. Pe de alta parte, cand acelasi grup de femei si barbati albi a fost informat ca situatia financiara se imbunatateste, au favorizat candidatele hispanice, considerandu-le mai calificate.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26148_discriminarea_angajatilor_la_locul_de_munca_creste_in_momente_de_criza,_potrivit_unui_studiu.html