BankNews.ro - The Business Republic

Studiu: sfarsitul crizei va veni in doi ani
International | Data Publicarii: 05-03-2009

Consilierii financiari independenti cred ca lumina de la capatul tunelului va incepe sa se vada abia peste doi ani, potrivit studiului Independent Advisor Outlook, realizat in inauarie 2009 de Koski Research, prin sondarea a 1.240 de analisti.

85% dintre consilierii chestionati au raspuns ca in cel mult doi ani recesiunea se va sfarsi complet, in timp ce 15% sunt de parere ca va dura mai mult de atat. Activele totale gestionate de consultantii financiari inclusi in cercetare sunt de 300 miliarde de dolari.

Desi majoritatea respondentilor crede ca recesiunea se va incheia pana la sfarsitul lui 2010, in privinta profitabilitatii bursiere planeaza o doza mai mare de pesimism, analistii sustinand ca portofoliile lor vor avea nevoie de o perioada mai indelungata pentru a ajunge la nivelul de dinaintea colapsului Lehman Brothers.

Doar 4% din consultanti se asteapta la o crestere a valorii actiunilor peste nivelul din septembrie 2009, iar alti 18% cred ca acest lucru se va intampla pana in decembrie 2010. 32% nu vad o revenire pana in decembrie 2011.

Urmare a scaderii puternice a indicilor bursieri din intrega lume, consultantii inclusi in studiu si-au declarat intentia de a plasa o parte mai mare a banilor in valori sigure, chiar daca profitabilitatea este mica sau stabilita la o rata fixa. Numarul acestora a crescut in ianuarie 2009 pana la 42%, fata de doar 20% in iulie 2008.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/26171_studiu_sfarsitul_crizei_va_veni_in_doi_ani.html