BankNews.ro - The Business Republic

Basescu ii someaza pe romani sa-si plateasca ratele
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-03-2009

Presedintele Traian Basescu a iesit ieri la rampa, avertizandu-i pe romani sa inceapa sa-si plateasca restantele la credite, dupa ce numarul datornicilor la banci a crescut ingrijorator, incepand cu finele anului trecut. "Se pare ca foarte multi cred ca daca este criza, isi pot permite sa nu ramburseze creditele", a spus Basescu, la finalul unei intalniri cu reprezentantii mediului bancar. El a facut astfel un apel "extrem de serios" catre cei care nu au probleme de rambursare sa-si achite ratele in timp util.

Desigur, nu este obligatoriu ca rau-platnicii sa se si conformeze avertismentului. Lucrurile nu se vor opri insa aici. Pentru a proteja sistemul bancar, seful statului a atentionat ca statul ar putea actiona pentru ca debitorii care in mod deliberat nu-si ramburseaza creditele sa fie stimulati, fara a preciza insa care este aceasta modalitate. Ingrijorarea lui Basescu dupa intalnirea cu bancherii nu este intamplatoare. In prima luna a acestui an, restantele la creditele in alta moneda decat cea nationala au crescut ca valoare cu 46%, in timp ce la imprumuturile in lei s-au majorat cu peste 10%, potrivit cifrelor bancii centrale.

Printre cele mai mari cresteri ale restantelor la creditele in lei s-au inregistrat in judete ca Alba, unde au urcat cu 35%, Dambovita, cu 27% si in Galati, cu 25%. In ceea ce priveste Capitala, restantele, la fel ca si creditarea in lei, au inghetat, aprecierea fiind sub 1%. Per total bucurestenii detin circa 40% din creditele in lei si valuta acordate de banci si un sfert din restantele totale la nivel national la imprumuturile in lei, la cele in valuta procentul fiind de peste 30%.

Poftiti la credite!

Basescu - purtatorul de cuvant ad-hoc al bancherilor - i-a incurajat pe romani sa apeleze la sistemul bancar pentru a lua bani cu imprumutut. "Probabil, pe fondul unei cresteri a acestor cereri, se va face o ajustare a dobanzilor", este de parere seful statului. De altfel, populatia si firmele nu au motive sa se gandeasca ca bancile din Romania se vor confrunta cu probleme, asa cum s-a intamplat in alte tari din Europa. "Sistemul bancar romanesc este solid, capabil sa finanteze in continuare economia romaneasca", a mentionat presedintele. El a precizat insa ca problema sistemului bancar este retinerea la credite a companiilor si persoanelor fizice.

Acelasi apel l-a facut, de altfel, si Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), chiar daca, in acest moment, bancile sunt mai exigente, iar costurile, mai mari. "Finantarea exista, exista resursele necesare, dar ceea ce este de asteptat este ca bancilor sa li se adreseze clientii. Poate unele costuri sunt prea sus, exigentele mai ridicate, dar nu trebuie sa mergem pe principiul ca nu ne ducem la banca pentru ca nu obtinem credit", a spus presedintele ARB.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/26183_basescu_ii_someaza_pe_romani_sa-si_plateasca_ratele.html