BankNews.ro - The Business Republic

Der Standard: Romania negociaza un imprumut cu FMI si cu UE, in conditiile scaderii PIB-ului
Economie | Data Publicarii: 05-03-2009

Romania negociaza cu FMI si cu UE un imprumut financiar pentru acoperirea deficitului de comert exterior si a bugetului de stat, in conditiile in care expertii estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut, scrie cotidianul Der Standard in editia de joi.

Cotidianul austriac scrie ca Romania duce tratative cu FMI si UE pentru un pachet financiar de salvare, prin care sa fie finantate bugetul de stat si deficitul de comert exterior. In ciuda faptului ca in Romania cresterea economica in 2008 s-a ridicat la peste 7%, aceasta ajunsese la sfarsitul anului la numai 2,9%. Der Standard arata ca prognozele expertilor indica o scadere a Produsului Intern Brut al Romaniei si mai remarca faptul ca industria din Romania produce mai ales pentru zona euro aflata in recesiune.

Aceasta observatie despre Romania este inserata intr-un articol mai amplu despre modul in care criza afecteaza cele mai sarace tari din lume. "Tarile sarace afectate de criza determina necesitatea cresterii finantarii FMI cu 25 de miliarde de dolari, a estimat institutia. Astfel, suma necesara ar putea ajunge, in total pe anul 2009, la peste 140 de miliarde de dolari, in cazul in care criza se acutizeaza. In tarile cu venituri mici este de asteptat ca stabilitatea si cresterea economica sa fie afectate masiv", scrie Der Standard.

Dupa ce criza a afectat mai intai statele puternic industrializate si apoi tarile emergente, cel de-al treilea val va lovi cele mai sarace si mai vulnerabile state, a explicat presedintele FMI Dominique Strauss-Kahn, citat de Der Standard. Criza pune in pericol cresterea economica si stabilitatea politica atinse in ultimele decenii de catre tarile in curs de dezvoltare, iar in unele tari este posibil sa se ajunga chiar la conflicte armate.

"Intr-o perioada in care tarile industrializate cheltuiesc sute de miliarde de dolari pentru pachete de subventionare si reconstructie a sectorului financiar, trebuie sa asiguram un ajutor si pentru tarile mai sarace", a declarat Strauss-Kahn.

In prezent, exista 26 de state, printre care multe exportatoare de petrol, care sunt grav afectate de scaderea preturilor la materii prime si de recesiunea economica, se arata intr-un raport FMI. Intampina greutati mai ales tarile care fac primii pasi pe piata financiara internationala, ceea ce face ca ajutorul FMI sa fie foarte necesar. FMI si-a exprimat ingrijorarea ca in 2009 fondurile sale ar putea sa scada cu pana la 30%, din cauza faptului ca tarile dezvoltate nu mai pot oferi aceeasi sustinere ca si pana acum.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26195_der_standard_romania_negociaza_un_imprumut_cu_fmi_si_cu_ue,_in_conditiile_scaderii_pib-ului.html