BankNews.ro - The Business Republic

Problemele din Europa de Est ar putea afecta reputatia Austriei privind stabilitatea
International | Data Publicarii: 05-03-2009

Reputatia pe care Austria o are pentru stabilitate ar putea fi afectata de economiile din Europa de Est care au fost lovite de criza financiara si fata de care tara are expunere, scrie Bloomberg.

Dupa ce au fost lideri in oferirea de credite celor opt state foste comuniste care au intrat in Uniunea Europeana (UE) in 2004, creditorii austrieci au probleme dupa ce au acordat imprumuturi in valoare de 201 miliarde euro (254 miliarde dolari), echivalentul a 71% din produsul intern brut (PIB) al Austriei. Investitorii internationali sunt de parere ca obligatiunile austriece sunt acum mai putin sigure decat cele emise de Italia, Spania si chiar Slovacia.

Cancelarul austriac Werner Faymann a cerut in 27 ianuarie "o initiativa a UE" pentru sustinerea finantarii pentru statele estice, dar liderii Uniunii au respins astfel de planuri in cadrul intrunirii din 1 martie.

"Pentru Austria, criza urmeaza sa vina", a declarat Peter Eigner, profesor de istorie a economiei in cadrul Universitatii din Viena. "Declinul economiilor est-europene va afecta Austria in 2009", a spus acesta.

Indicele bursei austriece a coborit cu 70% fata de nivelul record din iulie 2007, iar costul asigurarii obligatiunilor in fata incapacitatii de plata a crescut de 15 ori in ultimul an. Actiunile Erste Group Bank AG, banca al carei profit a fost obtinut in 2008 in proportie de peste doua treimi din activitatea pe piata statelor emergente din Europa,  si ale International Bank-Holding AG, care opereaza numai in regiune, s-au depreciat cu peste 85% fata de maximele atinse anterior.

Pana acum, economia si pozitia fiscala ale Austriei au fost printre cele mai puternice din Uniune. Datoriile se ridica la 62,3% din PIB, fata de media statelor din UE, de 67,4% din PIB, iar statul are un surplus de cont curent de peste 8,8 miliarde euro. Comisia Europeana a anuntat ca deficitul bugetar din 2008 a atins 0,6% din PIB, mai mic decat deficitul celor 27 state membre UE. Totusi, acesta este estimat sa creasca la 3% in 2009.

Agentia de evaluare Moody's Investors Service anuntase in 17 februarie ca ratingul unora dintre cele mai mari banci din Europa ar putea fi coborat din cauza ca unii creditori din est vor intra  in incapacitate de plata. Actiunile bancilor Raiffeisen si Erste s-au depreciat pana la un minim record in acea zi.

Expansiunea UE a ajutat bancile austriece sa castige de pe urma experientei din regiune, inca din vremea Imperiul Habsburgic. In 1855, un grup de nobili austrieci a creat Creditanstalt, prima banca de investitii din lume. Aceasta a finantat cele mai multe proiecte de cale ferata si uzine din Imperiu pana in Europa de Est, pentru ca mai apoi aceasta sa falimenteze in 1931 si sa fie salvata de guvern in timpul Marii Depresiuni.

Europa de Est ar putea intra in recesiune, in contextul in care cererea pentru exporturi si bunuri a ajuns la colaps, potrivit anuntului Fondului Monetar International (FMI) din 29 ianuarie. Ungaria, Ucraina, Belarus, Letonia si Serbia au primit deja peste 35 miliarde dolari din partea FMI-ului, pentru a preveni intrarea in incapacitate de plata si ajutoarele bancare.

Bancile austriece ar putea suferi pierderi de pana la 31 miliarde euro, din cauza investitiilor de 201 miliarde euro in Europa de Est, a relevat banca centrala a Austriei in februarie.

Standard & Poor's, Moody's si Fitch au acordat Austriei cel mai inalt rating pentru datorii suverane si au anuntat ca nu vor schimba evaluarea prea curand.

Standard & Poor's se asteapta ca o "suma semnificativa" din ajutorul guvernamental de 15 miliarde euro sa fie accesata, potrivit unui analist. Guvernul austriac a pus la punct, de asemenea, un plan de 75 miliarde euro pentru sporirea lichiditatilor bancilo prin garantarea emisiunilor de obligatiuni.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26200_problemele_din_europa_de_est_ar_putea_afecta_reputatia_austriei_privind_stabilitatea.html