BankNews.ro - The Business Republic

Reuters: Guvernul roman incearca sa joace tare ca sa ajunga la un acord cu FMI
Economie | Data Publicarii: 06-03-2009

Guvernul este reticent in a confirma stirile ca poarta negocieri cu Fondul Monetar International (FMI) in vederea obtinerii unui credit, pentru ca se teme sa nu alarmeze populatia si sa creeze neliniste sociala, relateaza Reuters.

Romania, care se confrunta cu probleme in ceea ce priveste lichiditatile, pentru ca se bazeaza pe finantare externa in contextul crizei mondiale a creditelor, a anuntat ca isi evalueaza doar optiunile pe care le are in ceea ce priveste asigurarea de finantare externa.

Un acord de sprijin cu FMI devine, insa, din ce in ce mai probabil pentru Romania, stat membru al Uniunii Europene (UE) si al NATO, daca statul vrea sa evite o criza de plati si sa atenueze riscul intrarii in recesiune inaintea alegerilor prezidentiale programate pentru noiembrie sau decembrie.

"Cu totii se tem sa faca un anunt in ceea ce priveste un posibil acord cu FMI", a spus comentatorul Cristian Patrasconiu.

"O recunoastere a faptului ca acum este nevoie de un acord ar putea fi o sursa de nemultumire populara", a adaugat Patrasconiu, precizand ca "ei se tem ca un astfel de anunt ar putea dauna calificativelor acordate de catre agentiile de rating".

Exista putine semne legate de nemultumiri publice ample, dar guvernul se confrunta deja cu presiuni din partea sindicatelor, dupa ce a inghetat temporar salariile din sectorul public.

Guvernul coalitiei alcatuite din Partidul Democrat-Liberal (PD-L) si Partidul Social-Democrat (PSD) este sub presiune si dupa ce a vazut ca protestele din cauza problemelor economice au contribuit la prabusirea guvernelor din Islanda si Letonia.

Orice acord cu FMI ar implica diminuari bugetare pe care partidele din coalitie ar avea dificultati sa le 'vanda' publicului, pentru ca ar reprezenta o incalcare a promisiunilor electorale din martie anul trecut.

Furia sociala cu privire la diminuarea cheltuielilor publice din 2005 a dus la o greva a lucratorilor din sistemul feroviar care au cerut majorari salariale si un final al reformelor cerute atunci de FMI.

Ministrul de finante Gheroghe Pogea a spus miercuri ca guvernul "testeaza" ideea unui acord cu FMI sau a sprijinului de la Uniunea Europeana si verifica posibilele conditii, inainte de a lua o hotarare.

"Vom vedea daca vom putea accepta conditiile si vom anunta o decizie la momentul adecvat", a declarat Pogea.

Detaliile despre un posibil pachet de sprijin, despre cuantumul acestuia sau despre conditiile asociate acestuia sunt putine, dar economistii spun ca ar putea fi vorba despre o suma de pana la 20 miliarde euro, la fel ca in cazul acordurilor de anul trecut ale Ungariei si Letoniei.

Dificultatile economice dinaintea alegerilor prezidentiale nu au adus dovezi publice ale tensiunilor dintre cei doi parteneri ai coalitiei guvernamentale.

Observatorii sustin ca aceasta coalitie, o uniune dificila dintre doi fosti inamici, formata dupa alegerile parlamentare din noiembrie, este putin probabil sa se destrame pe fondul diferentelor de opinie cu privire la politicile economice, in ciuda unor divergente majore asupra programelor sociale si asupra preferintelor bugetare.

PSD, partidul cel mai putin restricitv din punct de vedere fiscal, s-a aliat cu PD-L pentru sustinerea masurilor de austeritate si pentru aprobarea rapida a bugetului pe anul 2009, acesta fiind un test decisiv al aptitudinilor coalitiei de a se intelege asupra politicilor economice.

Insa economistii cauta semne ale unor probleme, dupa ce cheltuielile fiscale realizate de guvernul precedent au dus la numeroase tensiuni economice si au determinat doua mari agentii de rating sa retrogradeze Romania la statutul de 'junk'.

Alegerile prezidentiale sunt deosebit de importante pentru PD-L, care are stranse legaturi politice cu presedintele Traian Basescu, ce s-ar putea confrunta in cadrul alegerilor cu un concurent din cadrul PSD.

PSD incearca in prezent sa se dinstanteze de discutiile cu FMI. Liderul PSD, Mircea Geoana, a spus ca un imprumut ar trebui sa fie ultima solutie.

"Cele doua partide politice vor actiona impreuna cel putin in urmatoarele cateva luni. Insa daca situatia se inrautateste si vor aparea proteste violente sau greve, exista riscul unei scindari a coalitiei. PSD va fi mai axat pe protectia sociala si pe o majorare a ratingurilor", a declarat analistul politic Mircea Marian.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26215_reuters_guvernul_roman_incearca_sa_joace_tare_ca_sa_ajunga_la_un_acord_cu_fmi.html