BankNews.ro - The Business Republic

UNPR: Introducerea impozitului forfetar ar putea mari evaziunea fiscala si abuzurile
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-03-2009

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca impozitul forfetar nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale, ci ar putea avea un efect invers, a declarat presedintele patronatului, Marian Petre Milut, intr-un comunicat.

"Un astfel de impozit risca sa deschida cutia Pandorei - pe de o parte sa creasca evaziunea fiscala, pe de alta parte sa sporeasca abuzurile care si asa sunt de notorietate ale angajatilor Garzii Financiare. Vom imbunatati colectarea taxelor atunci cand vor disparea spaga si cumetriile din sistem", a afirmat presedintele UNPR.

Milut a mai subliniat necesitatea ca masurile care vor fi luate pentru o mai buna colectare a taxelor si impozitelor sa nu sufoce capitalul romanesc.

"Solutia este aplicarea unor masuri ferme pentru recuperarea datoriilor de la firmele care nu isi achita obligatiile fata de stat si nicidecum o impovarare si mai mare a agentilor economici buni platnici", a spus el.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri ca intentioneaza sa introduca impozitul forfetar, renuntand la impozitul pe profit pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi, unele de mai multi ani.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a mai cerut MFP sa aplice firmelor cu capital strain un tratament similar celor cu capital romanesc.

"In Romania doar 5% din capital mai este romanesc, peste 70% este capital strain si restul este capital de stat. Marii evazionisti nu se regasesc insa in cei 5%. Ar trebui vazut cate firme fantoma au aparut in tara, cate off-shore-uri inregistrate prin insulele Mauritius sau in alte paradisuri fiscale, si luate masuri. De aici provine hemoragia de moneda, care se scurge fara oprelisti in strainatate", a mai spus presedintele UNPR.

Reprezentantii UNPR au fost prezenti, miercuri, la o intalnire intre conducerea ANAF si a Garzii Financiare cu organizatiile patronale reprezentative la nivel national, tema discutiilor fiind reducerea evaziunii fiscale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26216_unpr_introducerea_impozitului_forfetar_ar_putea_mari_evaziunea_fiscala_si_abuzurile.html