BankNews.ro - The Business Republic

Elvetia, Luxemburg si Austria incearca sa adopte o pozitie comuna pentru apararea secretului bancar
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-03-2009

Trei dintre principalele tari europene ce practica secretul bancar, Elvetia, Luxemburg si Austria, se reunesc duminica pentru a adopta o strategie comuna inainte de summitul G20, in incercarea de a apara practica din ce in ce mai amenintata in contextul crizei financiare, relateaza AFP.

La reuniunea ce va avea loc incepand cu ora 15:45 GMT vor participa ministrul luxemburghez al Trezoreriei, Luc Frieden, si ministrii de finante din Elvetia si Austria, Hans-Rudolf Merz si Josef Proll.

Intrunirea a fost stabilita la cererea Elvetiei.

Berna vrea inainte de toate sa evite sa fie trecuta pe lista neagra a paradisurilor fiscale in cadrul summitului G20 ce va avea loc pe 2 aprilie la Londra, ce are ca scop reformarea sistemului financiar mondial.

Elvetia se afla in atentia marilor state ale Uniunii Europene dar si a Statelor Unite.

In februarie, banca elvetiana UBS a fost constransa sa trimita la Washington numele a circa 300 de clienti americani suspectati de frauda fiscala si sa plateasca o amenda de 780 milioane dolari. Fiscul i-a cerut in plus numele altor 52.000 de clienti.

Germania si Franta, care se plang de asemenea ca cetatenii bogati reusesc sa nu-si plateasca impozitele, au propus in aceasta saptamana ca tarile din cadrul G20 sa puna capat conventiilor bilaterale incheiate cu tarile considerate 'necooperante'.

In fata  acestor presiuni, cele trei tari sunt dispuse sa ajute la o mai buna sanctionare a abuzurilor.

Ministrul elvetian al finantelor s-a aratat in aceasta saptamana dispus sa extinda acordurile cu privire la o impozitare indirecta a dobanzilor depozitelor bancare detinute de cetatenii europeni in Elvetia.

Luxemburgul este gata sa discute un acord prin care autoritatile fiscale ale altor tari din Uniunea Europeana sa aiba acces la anumite informatii bancare, limitate, despre cetatenii tarii respective.

Insa, in ciuda acestor concesii, cele trei refuza sa renunte la practica secretului bancar.

"Secretul bancar face parte din mentalitatea noastra sociala, din conceptia noastra cu privire la protejarea vietii private", a declarat Merz.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26276_elvetia,_luxemburg_si_austria_incearca_sa_adopte_o_pozitie_comuna_pentru_apararea_secretului_bancar.html