BankNews.ro - The Business Republic

Castigul salarial mediu net a scazut in ianuarie cu 9% fata de luna precedenta, pana la 1.355 lei
Economie | Data Publicarii: 09-03-2009

Romanii au avut in ianuarie un castig salarial mediu net de 1.355 lei (320 euro), cu 9% (134 lei) mai putin decat in decembrie, in lipsa primelor de sarbatori, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 12,9%, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).

Romanii avusesera in decembrie 2008 un castig salarial mediu net de 1.489 lei (380 euro), cu 9,4% (128 lei) mai mult decat in luna noiembrie.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.839 lei (435 euro) in ianuarie, cu 9,1% mai mic decat in luna precedenta.

Ritmul anual de crestere a castigului salarial se mentine mult peste cel al productivitatii muncii din sectorul industrial, de 4,8% in 2008, cu toate ca banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 5,8%.

Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real era cu 25,3% mai mare in ianuarie 2009, fiind insa cu 14,1 puncte procentuale mai mic decat in decembrie 2008, mai arata datele INS.

In prima luna din 2009, cele mai mari lefuri nete au fost platite in activitatile de transporturi aeriene (3.272 lei, 773 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (757 lei, 179 euro).

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, se mai arata in comunicat.

Astfel, in ianuarie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna decembrie 2008, cand s-au acordat prime ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari.

Acordarea de prime anuale (inclusiv a celui de-al 13-lea salariu) a dus la o crestere a castigului salarial mediu net in ianuarie de 4,7% in activitatile de invatamant si de 2,1% in sanatate si asistenta sociala, in timp ce plata in functie de contracte ori de realizari a determinat o crestere a castigului salarial cu 4,6% in activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, respectiv de 1,3% in transporturi aeriene.

Castigul salarial mediu net a scazut in ianuarie cu peste 25% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, cu 20%-22% in alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei.

Alte scaderi importante, intre 15% si 20%, au avut loc in ianuarie in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, mai arata datele INS.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26292_castigul_salarial_mediu_net_a_scazut_in_ianuarie_cu_9p_fata_de_luna_precedenta,_pana_la_1355_lei.html