BankNews.ro - The Business Republic

FMI ar putea trece pe profit in 2010, ca urmare a creditelor acordate tarilor din Europa de Est
International | Data Publicarii: 10-03-2009

Fondul Monetar International (FMI) ar putea afisa un profit de aproape 650 milioane dolari anul viitor, in mare parte datorita imprumuturilor de urgenta solicitate de statele din Europa de Est pentru combaterea crizei financiare, spun fosti oficiali ai FMI, citati de Bloomberg.

Noile finantari vor aduce 1 miliard de dolari Fondului, pentru care acum doi ani analistii estimau pierderi de 360 milioane dolari pentru 2010.

Folosind calculele dintr-un raport pe 2007 initiat de presedintele JPMorgan Chase International, Andrew Crockett, dobanzile si comisioanele de la imprumuturile noi de cel putin 55 miliarde dolari ar putea umple din nou cuferele FMI, epuizate dupa criza financiara asiatica.

FMI are acum ocazia sa-si sporeasca influenta si banii, in conditiile in care tarile afectate de recesiune se indreapta catre creditorul de ultima instanta al lumii.

"Daca FMI ar fi o companie listata la bursa, as incepe sa cumpar", a declarat Claudio Loser, fostul director al departamentului FMI pentru emisfera vestica. "Este cea mai importanta institutie anticiclica si va inregistra o crestere masiva a profiturilor", a mai spus el.

Trecerea pe profit ii va permite directorului Dominique Strauss-Kahn sa angajeze personal cu experienta pe piete interntionale, un domeniu pe care vrea sa-l imbunatateasca.

De asemenea, redresarea financiara ar putea amana planurile de vanzare a unor rezerve de aur ale FMI, o idee vehiculata anul trecut, pentru a crea un fond care sa acopere costurile operationale, intr-un moment in care creditele acordate de Fond erau scazute.

In ultimele sase luni, FMI-ul a aprobat un imprumut de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, 15,7 miliarde dolari pentru Ungaria, 10,4 miliarde dolari pentru Letonia, 2,5 miliarde dolari pentru Belarus, 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, 7,6 miliarde dolari pentru Pakistan si 516 milioane dolari pentru Serbia - in total 55 miliarde dolari.

Turcia se afla in negocieri pentru un astfel de imprumut, in timp ce autoritatile din Romania vor incepe miercuri, la Bucuresti, discutii cu o delegatie a Fondului despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

In cazul in care toate imprumuturile sunt acordate efectiv, venitul fondului s-ar tripla fata de nivelul prognozat, sporind profitul la 646 milioane dolari, potrivit metodologiei folosite in raportul Crockett si confirmate de fostii oficiali.

Calculele presupun ca statele imprumutate vor rambursa banii la timp si in totalitate.

Crockett, fost director general al Bancii Reglementelor Internationale - supranumita banca bancilor centrale -, a condus un grup care la acea vreme ii includea pe presedintele Federal Reserve, Alan Greenspan, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si guvernatorul Bancii Populare din China, Zhou Xiaochuan. Acest consiliu estima ca FMI va inregistra pierderi intre 2007 si 2010.

Marti, cotidianul Financial Times a relatat ca Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI in urma negocierilor dintre cele doua parti care ar trebui sa fie reluate miercuri.

Publicatia, care citeaza un oficial apropiat negocierilor, arata ca pachetul de sprijin multilateral, destinat sa evite o criza economica grava in Romania, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26341_fmi_ar_putea_trece_pe_profit_in_2010,_ca_urmare_a_creditelor_acordate_tarilor_din_europa_de_est.html