BankNews.ro - The Business Republic

Moody's: Romania are nevoie de finantare externa de 29 miliarde euro in 2009
Economie | Data Publicarii: 11-03-2009

Romania are nevoie in acest an de o finantare externa de 29 miliarde euro, arata agentia de evaluare financiara Moody's, intr-un raport publicat marti, in care arata ca riscurile legate de refinantarea guvernului Romaniei sunt semnificative daca se aplica un scenariu de stres ridicat.

Moody's a analizat, in raportul "Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation", situatia a zece state est-europene, din care doar doua - Croatia si Ucraina - nu fac parte din UE.

In analiza nevoilor de finantare din acest an, Moody's porneste de la premisa ca tarile isi vor utiliza 60% din rezervele valutare internationale pentru a acoperi necesarul de finantare externa. In cazul Romaniei, rezervele valutare administrate de BNR insumau 25,917 miliarde euro euro la finalul lui februarie - si 28,401 miliarde euro, daca se adauga rezerva de aur.

De asemenea, acordurile de sustinere financiara cu UE sau Fondul Monettar International (FMI) sunt luate in calcul. Dintre statele din UE, Ungaria si Letonia au primit deja pachete de sustinere financiara de la UE si FMI, iar Ucraina a obtinut un pachet de urgenta de la FMI in valoare de 16,4 miliarde dolari, care a fost insa blocat la a doua transa, din cauza neintelegerilor legate de deficitul bugetar.

Dintre cele zece state, Romania este pe locul al doilea in privinta necesarului de finantare externa din 2009, dupa Polonia, pentru care Moody's a calculat un necesar de 60,8 miliarde euro.

Bulgaria este pe locul al treilea, cu 14,8 miliarde euro necesare in 2009, urmata de Letonia (13,4 miliarde euro), Cehia (12,1 miliarde euro), Ungaria (11,3 miliarde euro), Ucraina (10,5 miliarde euro), Lituania (9,1 miliarde euro), Croatia (8,2 miliarde euro) si Estonia (4,7 miliarde euro).

Daca se raporteaza cifrele la produsul intern brut (PIB), Romania este mai putin expusa la finantarea externa decat multi dintre tarile din categoria analizata de Moody's, cu un necesar de finantare externa echivalent cu 21,8% din PIB.

Necesarul de finantare externa al Letonia este cel mai ridicat ca pondere in PIB, de 64,4% din PIB, statul baltic fiind urmat de Bulgaria (43,3% din PIB), Estonia (30,1% din PIB) si Lituania (29,2% din PIB).

Cehia este in situatia cea mai favorabila, necesarul de finantare externa echivaland cu doar 6,6% din PIB.

In ceea ce priveste necesarul brut de finantare al guvernului Romaniei, Moody's estimeaza ca autoritatile de la Bucuresti au nevoie de 14,9 miliarde euro in 2009, sau 11,2% din PIB, suma echivaland cu 33,3% din veniturile publice, printre cele mai ridicate niveluri din UE.

Analizand riscurile legate de refinantare, Moody's arata ca "Letonia, Lituania, Romania si Ucraina apar ca fiind cele mai vulnerabile tari (cu riscuri considerabile n.r.), urmate de Ungaria, Estonia, Bulgaria si Croatia, care prezinta riscuri de refinantare semnificative".

Agentia de rating se bazeaza pe un indicator al riscului de refinantare guvernamentala (GRRI), care este putin peste 40 in cazul Romaniei daca se ia in calcul doar volumul normal de emisiuni de titluri de stat.

In cazul in care se ia in calcul un "scenariu de stres" in care bugetul public trebuie sa-si asume datoriile sistemului bancar si/sau nevoile de finantare externa ale sectorului privat, Romania ajunge la un nivel de risc de 100 - pe care il mai au doar Letonia si Lituania -, considerat de risc "sever" de agentia de rating.

Moody's a publicat acest raport in contextul relatarilor din ultima perioada legate de riscurile legate de tarile din estul Europei, care au nevoie de finantare externa.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26358_moodys_romania_are_nevoie_de_finantare_externa_de_29_miliarde_euro_in_2009.html