BankNews.ro - The Business Republic

19% dintre angajatorii romani se asteapta sa scada volumul angajarilor in trimestrul 2 din 2009
HR/Cariere | Data Publicarii: 11-03-2009

Conform ultimului studiu trimestrial al firmei de consultanta Manpower, angajatorii previzioneaza un climat nefavorabil angajarilor pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca pentru urmatoarele trei luni. Mai mult, este raportata cea mai pesimista perspectiva, de la inceperea studiului - martie 2008 - pe teritoriul tarii noastre, Previziunea Neta de Angajare atingand valoarea negativa de -4%.

Rezultatele studiului arata o scadere de 20 puncte procentuale prin comparatie cu trimestrul I din 2009, si o scadere de 40 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (trimestrul II 2008). 

Studiul se bazeaza pe raspunsurile unui esantion reprezentativ de 752 angajatori care provin din 10 sectoare de activitate si 8 regiuni, care si-au expus punctul de vedere cu privire la planurile lor de angajare pentru trimestrul II al anului 2009. Cercetarea indica faptul ca activitatea inregistrata pe piata muncii din Romania va fi scazuta pentru urmatoarele trei luni, 65% dintre angajatori sustinand faptul ca nu vor exista modificari in politica lor de angajare, in comparatie cu trimestrul anterior.
 
"Anul 2009 ne va aduce multe modificari in mediul de business. Piata fortei de munca nu poate fi o exceptie, asadar putem observa o crestere a gradului de prudenta venit din partea angajatorilor din Romania si in raportul studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Este pentru prima oara, de la inceperea studiului pe teritoriul nostru, din trimestrul 2 al anului 2008, cand sunt raportate intentii de angajare negative. Cea mai buna solutie pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca in aceasta perioada sumbra, este de a-si mentine la un nivel ridicat abilitatile si cunostintele detinute si de a intelege faptul ca angajatorii se vor concentra mai mult pe strategii de maximizare a productivitatii." afirma Camelia Stanculescu, General Manager, Manpower Romania.

Angajatorii din 7 sectoare de activitate din cele 10 analizate, raporteaza o perspectiva de angajare negativa pentru urmatoarele 3 luni. Cele mai importante modificari provocate de aceste incetiniri ale ritmului de angajare, comparativ cu trei luni in urma, sunt in sectoarele: finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde perspectiva este cu 36 puncte procentuale mai scazuta, transport, depozitare si comunicatii, cu o diferenta de 35 puncte procentuale, industria extractiva care prezinta un declin de 33 puncte procentuale si comertul cu ridicata si cu amanuntul care prezinta o descrestere de 26 puncte procentuale.

Cei mai optimisti angajatori in aceasta perioada sumbra sunt in sectorul de activitate agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit si in sectorul administratie publica si servicii sociale, amandoua raportand o previziune de +2%.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/26371_19p_dintre_angajatorii_romani_se_asteapta_sa_scada_volumul_angajarilor_in_trimestrul_2_din_2009.html