BankNews.ro - The Business Republic

Cum vom trai in regimul FMI
Economie | Data Publicarii: 11-03-2009

Pentru a obtine un imprumut de 19 miliarde de euro, Romania va juca dupa regulile de austeritate bugetara impuse de FMI. Indeplinirea cerintelor Fondului de a limita cheltuielile bugetare presupune aplicarea unor masuri care pot duce la cresteri de taxe si la inghetarea salariilor.

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) demareaza astazi, la Bucuresti, o noua serie de negocieri cu autoritatile romane, de data aceasta in vederea incheierii unui posibil acord. Suma vehiculata ca fiind necesara pentru Romania ar fi de 19 miliarde de euro, banii venind sub forma de imprumut comun de la Comisia Europeana si FMI.

Detaliile masurilor ce vor fi negociate incepand de astazi sunt inca secrete, dar din experientele recente ale statelor care au accesat astfel de finantari reiese ca ne asteapta o perioada de austeritate. Concret, in tarile est-europene, aplicarea masurilor impuse de Fond a avut drept consecinte cresteri de taxe, inghetari sau chiar reduceri de salarii, majorarea varstei de pensionare si neacordarea celui de-al 13-lea salariu pentru bugetari. Mai mult, in Ucraina s-a ajuns si la taierea subventiilor pentru gazele livrate populatiei!

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/26372_cum_vom_trai_in_regimul_fmi.html