BankNews.ro - The Business Republic

Bancile-mama, puse sa jure ca nu-si trag banii din Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-03-2009

Dimensionarea golului de finantare a Romaniei pentru stabilirea unei sume de imprumut de la FMI si CE reprezinta principala dilema a negocierilor aflate in curs. BNR va cere angajamente ferme bancilor-mama ca vor reinnoi finantarea sucursalelor.

Necesarul de finantare pentru 2009 este intre 7,4 si 16 miliarde euro, in functie de scenariile de rostogolire a datoriilor scadente, apartinand mai ales mediului privat, estimeaza consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. "Din datoria externa privata pe termen scurt, aproximativ 10 miliarde de euro apartin bancilor, iar pentru acestea noi estimam o innoire intre 90 si 100%, dupa discutiile cu sefii de institutii de credit din Romania. Restul reprezinta datorii ale companiilor", a explicat Croitoru.

BNR va solicita bancilor-mama ale institutiilor de credit din Romania angajamente ferme ca nu retrag finantarile de pe piata locala in cazul reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta, ca urmare a intrarii fondurilor din imprumuturile externe de la CE si FMI, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, banca centrala va solicita institutiilor internationale de credit care au prezenta in Romania sa semneze angajamente ca nu retrag finantarile acordate subsidiarelor, inclusiv cele eliberate prin reducerea rezervelor minime obligatorii. "Va fi o intalnire cu toata lumea, fara discriminari, cu bancile-mama din Grecia, Austria, Franta si Italia, pentru o intelegere comuna. Chiar daca nu va fi o reuniune si se va discuta cu fiecare in parte, trebuie ca toti sa se angajeze, fara exceptie", au precizat sursele citate.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/26415_bancile-mama,_puse_sa_jure_ca_nu-si_trag_banii_din_romania.html