BankNews.ro - The Business Republic

Portretul restantierului roman. Ce fac politicienii cu rate pe timp de criza
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-03-2009

Barbat, cu varsta cuprinsa intre 18 si 20 de ani, locuieste in Giurgiu si are un credit de consum, la care inregistreaza in medie restante de valoare mica,  acesta este portretul-robot al restantierului roman in 2009, in descrierea Biroului de Credit (BC).

Asa stau lucrurile printre oamenii de rand, in timp ce parlamentarii cu credite de sute de mii de euro si averi cu multe zerouri in coada spun ca-si achita ratele la timp si ii multumesc lui Dumnezeu ca n-au avut probleme pana acum.

Rau-platnicul tipic si-a schimbat vizibil imaginea in decurs de doar un an. In 2008, romanul restantier avea in jur de 35 de ani, era din Bucuresti, nascut in luna iulie, in zodia Leu si avea un credit de nevoi personale, potrivit datelor Coface Romania cu privire la caracteristicile debitorului din anul 2008.

Anul trecut, restantierul intarziase 90 de zile la plata creditului, avea studii medii, iar valoarea debitului sau era de 820 de euro. Lucrurile nu sunt atat de ingrijoratoare, insa, anul acesta, in plina criza financiara, in ciuda faptului ca valoarea restantelor a crescut cu 14% in ianuarie fata de luna precedenta, iar cele mai multe au fost pe segmentul creditelor de consum. "Ponderea restantelor in totalul creditelor este de aproximativ 1,5%, un procent linistitor", explica Serban Epure, directorul general al BC.

Orban: priceput intr-ale negocierii si cu ratele la zi

Si totusi, cine poarta vina pentru cresterea valorii restantelor, criza financiara de pe pietele internationale sau clientul care nu-si mai plateste ratele, din diferite motive? Deputatul PNL Ludovic Orban - un client care isi achita ratele la timp, dupa spusele sale - este de parere ca atat timp cat exista un contract incheiat intre doua parti, acesta trebuie respectat intotdeauna.

"Toti romanii ar trebui sa citeasca cu atentie contractele pe care le primesc la banca si sa se gandeasca bine ce fac. Eu, spre exemplu, am stiut sa negociez, nu am semnat ca primarul, cum se spune", a declarat pentru Gandul fostul ministru al Transporturilor. E drept ca Orban nici nu a imprumutat sume prea mari de la banca: 16.000 de euro si 6.000 de dolari. Nici deputatul PC Bogdan Ciuca nu are probleme, desi are de achitat credite in valoare de 378.000 de euro, iar ultima rata la cel mai mare imprumut o va plati cand va avea 69 de ani.

Nu stie cu exactitate la cat se ridica cuantumul ratelor lunare, dar achitarea datoriilor figureaza pe primul loc pe lista platilor obligatorii. El considera ca inmultirea cazurilor de neplata este o problema, iar bancile trebuie sa gaseasca solutii de reesalonare si sa fie mai intelegatoare cu cei care au fost buni platnici pana la criza, dupa care au avut probleme punctuale, cum ar fi pierderea locului de munca. "Nu exclud producerea unui blocaj in economie, in cazul in care institutiile bancare nu dau drumul la creditare. Daca banca ramane lipsita de flexibilitate, nu se mai fac tranzactii imobiliare, dezvoltatorii nu mai construiesc nimic, nu se mai produce mobila si nici corpuri de iluminat, iar transportatorul nu mai are ce sa mai transporte.

Toate sunt in lant si sunt centrate in jurul acestei relatii client-banca", explica Ciuca filosofia mersului banilor in economie.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/26416_portretul_restantierului_roman_ce_fac_politicienii_cu_rate_pe_timp_de_criza.html