BankNews.ro - The Business Republic

Forbes: Cei mai bogati oameni din lume
International | Data Publicarii: 12-03-2009

Dinu Patriciu a ramas singurul roman prezent in clasamentul "Forbes". Ion Tiriac a iesit din top. Fostul tenismen roman Ion Tiriac, care s-a numarat in ultimii doi ani printre cei mai bogati pamanteni, a parasit in acest an topul "Forbes".

In editia de anul trecut, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost prezent in clasamentul "Forbes" cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, iar Ion Tiriac cu 1,2 miliarde de dolari. In clasamentul din acest an, Patriciu este inclus cu o avere de 1,8 miliarde de dolari.

Dar criza financiara a redesenat intreaga harta a bogatilor lumii. Chiar daca Bill Gates si, respectiv, Warren Buffett raman pe primele doua pozitii in ierarhia celor mai mari averi, pana si ei au pierdut zeci de miliarde de dolari.

Magnatul Microsoft care avea la sfarsitul lunii septembrie 2008 o avere neta de 57 miliarde de dolari detine acum 40 de miliarde de dolari.

Mai mult a pierdut Warren Buffett care a ramas fara 25 miliarde de dolari dupa ce actiunile companiei sale Berkshire Hathaway au scazut odata cu toata piata de capital. Averea sa este acum de 37 miliarde de dolari.

Cel dintai a devenit cel din urma

Tot 25 de miliarde de dolari a pierdut si magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim Helu, care se situeaza acum pe locul al treilea.

In total, criza financiara a redus averile primilor trei miliardari ai lumii cu 68 miliarde de dolari. La fel de ghinionisti au fost insa si cei mai instariti oameni de afaceri din Asia si Rusia.

Singurul din top 20 care se poate lauda cu mai multi bani decat anul trecut este primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, care are, dupa cum se stie, un salariu anual de un dolar din functia pe care o ocupa in fruntea municipalitatii.

Cel mai mare perdant al crizei financiare din ultimele 12 luni este indianul Anil Ambani care a pierdut 32 miliarde de dolari dupa ce in topul din 2008 fusese bogatul cu cea mai mare crestere a averii.

Cei mai bogati 10 oameni din lume

  1. Bill Gates  (SUA) 40 miliarde de dolari
  2. Warren Buffett (SUA) 37 miliarde de dolari
  3. Carlos Slim Helu  (Mexic) 35 miliarde de dolari
  4. Lawrence Ellison  (SUA) 22,5 miliarde de dolari
  5. Ingvar Kamprad (Suedia) 22 miliarde de dolari
  6. Karl Albrecht (Germania) 21,5 miliarde de dolari
  7. Mukesh Ambani (India) 19,5 miliarde de dolari
  8. Lakshmi Mittal (India) 19,5 miliarde de dolari
  9. Theo Albrecht (Germania) 19,3 miliarde de dolari
  10. Amancia Ortega (Spania) 18,3 miliarde de dolari

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/26419_forbes_cei_mai_bogati_oameni_din_lume.html