BankNews.ro - The Business Republic

Economistii nu au o parere buna despre actiunile economice ale lui Obama
International | Data Publicarii: 12-03-2009

Politica economica a presedintelui american Barack Obama este criticata de economisti, potrivit studiului lunar publicat de Wall Street Journal, relateaza AFP.

"Majoritatea celor 49 de economisti chestionati spun ca nu sunt multumiti de politica economica a guvernului", scrie publicatia, precizand totusi ca actiunea lui Obama in materie economica este notata in medie cu 59 de puncte din 100, iar cea a secretarului Trezoreriei, Timothy Geithner, cu 51 din 100.

Critica majora vizeaza planul guvernului privitor la sectorul bancar sau mai degraba lipsa unor detalii precise, potrivit publicatiei.

Geithner a prezentat la 10 februarie marile linii ale unui plan de salvare a sistemului financiar, dar punerea in practica a mai multor puncte-cheie, ca cel privitor la modul in care guvernul vrea sa preia activele toxice ale bancilor, ar putea dura mai multe saptamani.

Publicatia dezvaluie o schimbare in atitudinea economistilor. Trei sferturi spuneau in decembrie ca echipa economica a lui Obama va fi mai buna decat cea a lui George W. Bush, dar Geithner este acum notat mai slab decat predecesorul sau Henry Paulson in ianuarie (57 din 100).

Cu privire la viitor, 43% dintre economisti spun ca va fi necesar un al treilea plan de relansare, dupa cel din primavara lui 2008 si cel de 787 miliarde de dolari promulgat in februarie. In medie, economistii considera ca recesiunea, inceputa oficial in decembrie 2007 in SUA, se va incheia in octombrie.

Ei preconizeaza o scadere a PIB-ului de 1,4% in 2009, dupa scaderea de 0,8% din 2008. Despre somaj, ei spun ca va fi de 8,7% in iunie si de 9,3% in decembrie, fata de 8,1% in februarie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26421_economistii_nu_au_o_parere_buna_despre_actiunile_economice_ale_lui_obama.html