BankNews.ro - The Business Republic

In ce tari surfingul pe interent este o activitate periculoasa
International | Data Publicarii: 13-03-2009

Internetul este pentru majoritatea utilizatorilor expresia ultima a libertatii. Volumul astronomic de date, cantitatea uriasa de informatii si nenumarate aplicatii, transforma mediul virtual intr-o noua lume, in unele privinte la fel de consistenta ca cea reala.

Totusi, acest lucru nu este valabil pretutindeni. Unele state considera internetul o amenintare la siguranta nationala, la integritatea populatiei, la linistea publica, etc. Drept consecinta, mediul virtual este drastic filtrat sau de-a dreptul blocat. Iata tarile cu cele mai mari restrictii si motivele principale ale cenzurii.
 
Burma este tara in care posesia sau folosirea unui modem este cel mai dur pedepsita. Un "delincvent" risca pana la 15 ani inchisoare pentru ca ameninta securitatea statului, unitatea nationala, cultura, economia nationala, legea si ordinea.

China. Aici, in fiecare zi, 40.000 de functionari de stat monitorizeaza fluxul de date de pe internet, filtrand informatiile relevante. Pana acum 49 de cyber-disidenti si bloggeri au fost incarcerati.

Cuba. Agentia de Control si Supervizare a Internetului este atenta chiar si la traficul facut de turistii straini cazati in hoteluri. Cei care se conecteaza ilegal risca pana la 5 ani de puscarie.

Egipt. Daca un cetatean al tarii vrea sa se conecteze la o retea Wi Fi, statul ii cere numarul telefonului celular precum si alte informatii personale. Pretextul: prevenirea actelor teroriste.

Iran. Aici site-urile de stiri sunt banate de guvern, singura informatie lasata libera fiind cea oficiala. Bloggerii politici risca puscaria daca au o viziune critica.

Coreea de Nord. Daca vrem sa aflam cam cum ar fi aratat Romania fara debarcarea lui Ceausescu, este de ajuns sa aruncam o privire la Coreea de Nord. Aici telefonia mobila a fost dezvoltata abia in 2002, dar singurii care pot poseda un celular sunt ofiterii superiori si inaltii functionari.

Arabia Saudita. Tara are o mare problema cu pornografia, deoarece reprezinta o amenintare la adresa religiei. De asemenea, postarea unui comentariu considerat imoral este un act penal si se sanctioneaza cu inchisoarea.

Siria. O alta tara in care internetul a patruns abia in milenul III. Mii de site-uri sunt blocate, printre acestea Google, Youtube, Amazon, Facebook.

Tunisia. Chiar daca este una dintre tarile cu cele mai multe conexiuni la internet din Africa, Tunisia are totodata si cea mai cenzurata retea. Anul trecut, bloggerii au iesit in strada pentru a protesta impotriva cenzurii. Legea permite, de exemplu, interceptarea e-mail-urilor.

Alte tari cu un grad considerabil de cenzura a internetului sunt Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam. Dincolo de acestea, exista si o alta categorie de tari, cu sisteme politice pur democratice, insa cu multiple bariere impuse internautilor, precum Australia sau Coreea de Sud.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/26450_in_ce_tari_surfingul_pe_interent_este_o_activitate_periculoasa.html