BankNews.ro - The Business Republic

Romanii care vor sa se inregistreze ca medici in Anglia vor plati 410 lire sterline de la 1 aprilie
Diverse | Data Publicarii: 13-03-2009

Medicii romani, care prezinta un certificat emis de autoritatile locale conform cu prevederile Directivei europene de recunoastere a calificarilor profesionale, se pot inregistra ca sa profeseze in Marea Britanie platind 410 lire sterline de la 1 aprilie 2009, potrivit anuntului publicat de ANOFM.

Accesul si exercitarea profesiei de medic in Marea Britanie sunt reglementate de Consiliul Medical General (General Medical Council - GMC), potrivit datelor transmise de atasatul pe probleme de munca si sociale din Marea Britanie si publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Aplicatiile de inregistare la GMC se trimit on-line, iar la finalul inregistrarii, Consiliul Medical General le comunica direct aplicantilor documentele pe care trebuie sa le transmita in sprijinul cererii de inregistrare.

Acestea pot fi documente de identitate care atesta cetatenia, diploma de calificare si certificatul de conformitate emis de Ministerul Sanatatii Publice din Romania, certificatul de probitate profesionala emis de structurile teritoriale ale Colegiului Medicilor din Romania, precum si scrisori de recomandare din partea angajatorilor.

Sistemul britanic prevede mai multe tipuri de inregistrari. Prima este inregistrarea provizorie, ce permite absolventilor sa obtina experienta clinica necesara lucrand sub supraveghere directa timp de un an in cadrul unor unitati medicale aprobate. Cea de-a doua este inregistrarea completa si este valabila pentru medicii care au finalizat primul an de pregatire practica, permitandu-le sa profeseze fara supraveghere directa, dar doar in unitati medicale aprobate.

Exista, de asemenea, inregistrarea medicilor specialisti, permisa medicilor care au efectuat o specializare in Marea Britanie sau intr-un alt stat din Spatiul Economic European, si cea pentru medici generalisti, aplicabila medicilor specializati in medicina de familie.

Ca urmare a regimului restrictiv prin care se realizeaza accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, pentru a putea lucra in acest stat, cetatenii romani trebuie sa se afle in posesia unei autorizatii de munca (accession worker card) emisa de Agentia britanica pentru Frontiere. Autorizatiile de munca sunt valabile doar pentru postul si angajatorul pentru care au fost emise.

Cetatenii romani dobandesc accesul liber pe piata muncii din Marea Britanie, doar dupa ce au lucrat 12 luni consecutiv in acest stat.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26470_romanii_care_vor_sa_se_inregistreze_ca_medici_in_anglia_vor_plati_410_lire_sterline_de_la_1_aprilie.html