BankNews.ro - The Business Republic

Investitorii privati straini detin fonduri de 1.700 miliarde dolari in bancile din Elvetia
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-03-2009

Investitori privati straini detin pana la 2.000 miliarde franci elvetieni (1.700 miliarde dolari) in bancile elvetiene, de doua ori mai mult decat se credea anterior, a relatat duminica saptamanalul NZZ am Sonntag, citat de Reuters.

Nivelul ridica sumele potentiale ce ar putea fi retrase din bancile din Elvetia dupa decizia tarii de vineri, de la limita secretul bancar.

NZZ citeaza un nou studiu al Asociatiei Bancherilor Elvetieni, care estimeaza ca 2.900 miliarde de franci sunt administrati "offshore" in Elvetia de catre bancile elvetiene, din totalul de 5.200 miliarde franci, in care sunt incluse si sumele provenite din Elvetia.

Din aceste sume, intre 36% si 42% - sau intre 1.850 si 2.150 miliarde franci - apartin unor investitori privati, iar restul de 750-1.050 miliarde franci reprezinta fonduri offshore ale unor investitori institutionali.

Niciun reprezentant al Asociatiei Bancherilor Elvetieni nu a fost disponibil pentru a comenta informatia.

Anterior, Banca Nationala a Elvetiei estima ca ponderea sumelor detinute de investitorii institutionali era mai mare decat cea a investitorilor privati.

"In realitate, persoane private se afla in spatele multor investitori institutionali", a spus purtatorul de cuvant al Asociatiei Bancherilor Elvetieni, Thomas Sutter, citat de NZZ.

Elvetia a acceptat vineri sa adopte standardele internationale in materie de tratament al taxelor strainilor, semnaland ca este gata sa ajute autoritatile fiscale straine in investigatiile legate de suspiciuni de evaziune fiscala.

Dupa ce alte "paradisuri fiscale", intre care Luxemburg, Austria, Liechtenstein si Singapore, au facut anunturi similare, investitorii straini mai au putine alternative pentru a-si plasa banii pe care vor sa-i ascunda de Fisc.

Decizia a urmat eforturilor de eliminare a paradisurile fiscale depuse de Statele Unite si de tarile importante din Europa, care incearca sa obtina cat mai multe venituri fiscale pentru a finanta planurile de sustinere si de salvare. De asemenea, guvernele vor sa arate votantilor ca cei bogati nu reusesc sa scape prin mijloace necinstite de povara crizei.

Presiunile asupra Elvetiei pentru a-si relaxa si mai mult secretul bancar ar putea continua insa, in conditiile in care Franta si Germania vor sa aiba loc schimburi de informatii in legatura cu conturile in banci straine, chiar si atunci cand nu exista vreo suspiciune.

Standardele internationale care vor fi adoptate de Elvetia au fost stabilite de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si cer statelor sa sprijine autoritatile fiscale ale altor tari cand exista o anumita suspiciune asupra unei persoane, insa nu prevad un schimb generalizat de informatii.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26508_investitorii_privati_straini_detin_fonduri_de_1700_miliarde_dolari_in_bancile_din_elvetia.html