BankNews.ro - The Business Republic

Francul elvetian a inceput sa cada si aduce romanilor rate mai mici la credite
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-03-2009

Vesti bune din Elvetia. Banca centrala din tara cantoanelor a luat decizia de a reduce dobanda cheie, la care se imprumuta de la ea bancile comerciale cu franci, pana la 0-0,75%. Asta inseamna ca francii vor putea fi cumparati mai ieftin si ca romanii care au de platit rate la credite ipotecare luate in aceasta moneda vor avea in scurt timp surpriza placuta de a plati mai putini lei la ghisee. Anuntul, facut la finele saptamanii trecute, si-a aratat deja efectele. In ultimele sapte zile francul a pierdut fata de leu, per total, 4,7%, dintre care circa trei procente s-au evaporat practic imediat dupa anunt.

Elvetia isi va deprecia moneda pentru a scapa de deflatie

Banca centrala a Elvetiei a anuntat de asemenea ca va depune eforturi pentru a deprecia moneda nationala si pentru a evita astfel pericolul deflatiei, respectiv scaderea accentuata a preturilor in lipsa cererii de pe piata. Deflatia poate pune mediul de afaceri pe butuci pentru ca firmele nu vor avea cum sa se mentina peste limita profitabilitatii.

In timp ce Elvetia face eforturi pentru a scapa cat mai ieftin din criza, ea intinde in acelasi timp si o mana de ajutor statelor ca Romania, Ungaria sau Polonia, in care populatia locala s-a imprumutat destul de mult in franci, populatie afectata acum de aprecierea monedei elvetiene, care a scumpit ratele la banci.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/26521_francul_elvetian_a_inceput_sa_cada_si_aduce_romanilor_rate_mai_mici_la_credite.html