BankNews.ro - The Business Republic

Boc: masurile anticriza sunt adoptate si urmeaza sa fie completate
Economie | Data Publicarii: 17-03-2009

Premierul Emil Boc a declarat luni, in Parlament, ca programul anticriza, adoptat odata cu bugetul de stat pe 2009, va fi completat cu masuri precum reducerea numarului de taxe si tarife, neimpozitarea profitului reinvestit sau stimularea investitiilor prin acordarea de ajutoare de stat.

"Programul anticriza al Guvernului a fost generat de doua realitati: o realitate a crizei economice externe si o realitate a situatiei economice a Romaniei la sfarsitul anului 2008", a declarat premierul in cadrul dezbaterii organizate de Camera Deputatilor la cererea grupului parlamentar liberal. In ceea ce priveste situatia economica a tarii de la finele anului trecut, Boc a precizat ca, desi a inregistrat in 2008 o crestere economica de 7,8% (7,1 % potrivit INS, n.r.), deficitul bugetar a fost de 5,2%. El a spus ca, in loc sa profite de cresterea economica, guvernarea anterioara "a cheltuit tot ce se putea cheltui si ne-a lasat cu cel mai mare deficit de dupa 1989". "Asta este realitatea pentru cei care azi vin sa ne dea lectii", a spus prim-ministrul.

Potrivit lui Boc, actualul Guvern a semnat 141 de contracte de finantare in doua luni, in timp ce din iunie 2007 pana la finele lui 2008, fosta guvernare a semnat 177 de contracte de finantare din fonduri UE.

Boc a spus ca Guvernul Tariceanu a adus in tara doar 6% (176 de milioane de euro) din cele peste trei miliarde de euro, reprezentand valoarea fondurilor structurale pe care Romania le putea primi de la UE in 2007 si in 2008. Premierul a mai spus ca pentru banii din imprumuturile rambursabile de la BEI, BERD, BDCE, in valoare totala de circa 4,8 miliarde de euro, Guvernul Tariceanu a reusit "extraordinara performanta" de a plati comisioane de sute de miloane de euro pentru neutilizarea lor.

Boc a spus ca programul anticriza adoptat de Guvern va fi completat cu masuri precum reducerea numarului de taxe si tarife, neimpozitarea profitului reinvestit din al doilea trimestru al anului 2009 sau stimularea investitiilor prin acordarea de ajutoare si garantii de stat.

"Reformele structurale nu ne sunt dictate de FMI, ele sunt necesare pentru ca fostul Guvern a stopat complet aceste reforme, care ar fi fost mult mai usor de aplicat in vremuri de crestere economica. Cu sau fara FMI, Guvernul a inceput aceste reforme in primele zile ale mandatului. Cu sau fara FMI, Guvernul este decis sa modernizeze Romania. Ma refer aici la acele reforme structurale pe care acest Guvern trebuie sa le duca pana la capat. Ma refer la descentralizare", a declarat Boc. Premierul a mai spus ca efectele crizei trebuie sa fie baza modernizarii statului prin "dieta care pune capat obezitatii birocratice a statului".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26549_boc_masurile_anticriza_sunt_adoptate_si_urmeaza_sa_fie_completate.html