BankNews.ro - The Business Republic

Cum poate marijuana salva economia celui mai puternic stat american
International | Data Publicarii: 17-03-2009

Pana de curand, California era statul american cu cea mai dinamica economie, magnet atat pentru marii investitori, cat si pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca. In 2008, s-a vazut ca o mare parte din prosperitatea Californiei avea o temelie subreda, bazata pe bani imprumutati.

In momentul de fata, guvernatorul-vedeta Arnold Schwarzenegger siĀ alte oficialitati locale se straduiesc sa salveze statul de la faliment economic, iar, dincolo de masurile clasice, precum restructurarile de presonal, reducerea saptamanii de munca, reducerile bugetare, unii reprezentanti iau in considerare si alte tipuri de planuri.

Consilierul democrat, Tom Ammiano, crede ca legalizarea marijuanei poate fi solutia pentru problemele economice ale Californiei. Aici sunt cultivate deja sute de hectare de marijuana cu scop medical, iar vanzarile anuale ajung la 14 miliarde de euro, fiind al doilea produs agricol al statului.

Legalizarea marijuanei ar putea aduce 1,3 miliarde de dolari din taxe in fiecare an, bani vitali in actualul context. Daca propunerea lui Ammiano va fi votata, consumul individual de marijuana va iesi din codul penal, planta urmand a fi reglementata asemenea bauturilor alcoolice sau medicamentelor.

Recent, postul de televiziune american CNBC a difuzat documentarul "Marijuana Inc. Inside America's pot industry" in care erau prezentate comunitati intregi din California ale caror economii se bazeaza pe cultivarea marijuanei. Un exemplu dat de cei de la CNBC este Mendocino County, unde 60% din populatie este implicata in afaceri cu marijuana.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/26561_cum_poate_marijuana_salva_economia_celui_mai_puternic_stat_american.html