BankNews.ro - The Business Republic

Cum ar putea reduce un acord cu FMI dobanzile la credite
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-03-2009

Banii primiti de la FMI ar putea aduce romanilor dobanzi mai mici la credite, atat la cele in lei cat si la cele in valuta. Mecanismul este simplu: banii de la Fond ajung in rezerva valutara a BNR, bani pe care banca centrala ii va folosi atat pentru a sustine, daca va fi nevoie, leul, cat si pentru a "alimenta" piata monetara cu lichiditati. Altfel spus, bancile vor avea mai multi bani la dispozitie pentru a se imprumuta, ceea ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor.

"Exista toate sansele ca dobanzile sa scada dupa acordul cu FMI. Acest lucru ar permite BNR sa reduca rezervele minime obligatorii la lei, ceea ce va insemna mai multi bani pe piata. Acordul aduce insa si un spor de credibilitate, ceea ce ar putea insemna ca bancile din Romania vor putea imprumuta mai ieftin, nu cu mult, euro de pe plan extern, ceea ce ar trebui sa se vada si in dobanzile la nivel de consumator", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Daca scad dobanzile la credite, vor scadea si cele la depozite

In momentul de fata, dobanzile la creditele ipotecare in euro variaza intre 8,5% la BCR si 13,5% la UniCreditTiriac Bank. In cazul creditelor de consum in lei cu garantie ipotecara, dobanzile variaza intre 17% si 19%. Cele fara garantie ipotecara, considerate mai riscante, ajung si la dobanzi de 24%.

Unele banci au inceput deja, fara o neaparata legatura cu acordul cu FMI, sa taie din dobanzi. Banca Transilvania, de exemplu, a anuntat marti ca a redus dobanzile la creditele in lei pentru persoanele fizice cu 1-2 puncte procentuale pana la 15%-15,5%.

Anuntul a fost facut chiar de directorul general al bancii, Robert Rekkers, care a precizat ca se asteapta ca si alte banci sa inceapa sa scada din dobanzi. "Astept o anumita relaxare in Romania pentru dobanzile la creditele in lei, care ar trebui sa mai scada cu 1,5-2 puncte procentuale in piata", a declarat Rekkers.

El a precizat insa ca ar putea scadea nu numai dobanzile la credite ci si cele acordate la depozite, care in momentul de fata sunt destul de mari. Pentru a atrage bani de la populatie, bani folositi pentru a putea da credite, bancile au dus in ultimele luni o campanie foarte agresiva privind dobanzile la depozite. In numai cateva luni, acestea au urcat de la 10%-11% la 15%-16% sau chiar 20% in cazul depozitelor foarte mari.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/26602_cum_ar_putea_reduce_un_acord_cu_fmi_dobanzile_la_credite.html