BankNews.ro - The Business Republic

Basescu vorbeste despre posibilitatea unei cresteri economice negative, poate mai mult de -1%
Economie | Data Publicarii: 18-03-2009

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Realitatea Tv, referindu-se la evaluarile pe tema acordului cu FMI, ca, daca se accepta ideea ca Romania va avea crestere economica negativa, atunci trebuie marit "prin negociere" deficitul bugetar.

"Daca acceptam ideea ca vom avea crestere negativa...asa cum evalueaza", a inceput raspunsul presedintelui Basescu solicitat sa ofere amanunte despre evaluarea FMI. Intrebat de unul dintre moderatori daca este vorba de o crestere economica de -1%, Basescu a raspuns: "Poate mai mult".

"Poate mai mult. Da. Daca acceptam aceasta idee, este clar ca avem doua zone in care trebuie sa actionam: in zona deficitului, sa-l marim prin negociere; aici, Guvernul, pentru ca nu se poate reduce venitul la buget si sa menti 2% deficit, pentru ca asta inseamna ca trebuie sa faci salariile la jumatate. Deci, in negociere Guvernul trebuie sa obtina un deficit mai mare, cu acordul reprezentantului Uniunii - el este vioara intai aici", a explicat Basescu. Seful statului a adaugat ca trebuie ca UE "sa nu ne introduca in randul statelor cu deficit excesiv si sa treaca la sanctiuni". "Noi vom fi notificati in iunie, pentru 2008, si va trebui ca prin bugetul pe care il executam, nu cel pe care il scriem, sa ne reducem deficitul de anul trecut, sub 5 in orice caz, pentru a proba ca am intrat pe curba de redresare a deficitului", a explicat el.

Basescu a spus ca e important modul cum negociaza Guvernul, "sa nu duca toata reducerea de venit pe spinarea salariatilor de la stat". "Sa obtina un statu quo pentru salarii si sa se duca in deficit. Sa plece de la 2 catre 3, 4, cat o fi nevoie, in asa fel incat pensionarii sa fie minim afectati, salariatii sa fie minim afectati, ceea ce nu inseamna ca Guvernul, Parlamentul pot sa stea nepasatori cu privire la risipa din sectorul bugetar. Eu nu spun ca toti bugetarii sunt bine platiti, dar sunt foarte multi bugetari incompetenti si pentru mine proba este neaccesarea banilor europeni", a spus Traian Basescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26621_basescu_vorbeste_despre_posibilitatea_unei_cresteri_economice_negative,_poate_mai_mult_de_-1p.html