BankNews.ro - The Business Republic

Bancile din Bucuresti, amendate de politie pentru ca nu indeplinesc masurile de securitate
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-03-2009

In contextul in care bancile si casele de schimb valutar au fost jefuite recent din cauza sistemelor de securitate neadecvate, Polita Capitalei a initiat actiuni preventive, pentru evaluarea performantelor sistemelor de securitate din cadrul unitatilor financiar- bancare. Astfel, in ultima luna, politistii au dat amenzi de la 500 pana la 2.000 de lei unitatilor care nu indeplineau normele legale de securitate.

In perioada 16 februarie - 13 martie 2009 au fost evaluate sistemele de securitate a 975 de agentii si sucursale, precum si a 38 de sedii centrale, din cadrul unitatilor financiar- bancare din Bucuresti.

Pentru ca Politia Capitalei a identificat deficiente la masurile de securitate ale bancilor, a stabilit termene de remediere si amendat 22 de banci, dintre care 7 sedii centrale si 15 agentii si sucursale.

Astfel, unitatile bancare nu au respectat planul de paza si de transport al valorilor si au modificat sistemele de alarmare impotriva efractiei, fara respectarea prevederilor legale din domeniu.

De asemenea, politistii au identificate lipsuri si in activitatil societatilor de securitate, carora a aplicat 31 de sanctiuni, 17 pentru conducatoril si 14 pentru agentii de paza.

"Politia a dat amenzi de 2000 de lei bancilor si de 500 de lei agentilor", spune pentru Antena3 Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Neregulile constate la societatil de securitate privata se refera la faptul ca agentii de paza nu aveau materialele din dotare, respectiv baston ecuson si spray, iar conducatorii nu au luat masurile de a dota cu echipament corespunzator agentii conform legii in vigoare.

Prin procesele verbale incheiate au fost stabilite termene de a se pune la dispozitie documentele care nu au putut fi prezentate la data efectuarii controlului, pentru care exista posibilitatea aplicarii unor alte sanctiuni contraventionale.

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) continua activitatea inceputa luna trecuta si vizeaza casele de schimb valutar si amanet, dar si societatile de securitate privata, care desfasoara activitati de transport si de procesare a valorilor monetare.

Antena3

http://www.banknews.ro/stire/26679_bancile_din_bucuresti,_amendate_de_politie_pentru_ca_nu_indeplinesc_masurile_de_securitate.html